Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američanky mají po vítězství Trumpa obavy. Omezí zákonodárci právo na potraty?

Ženy
Ženy
Foto: Pixmac

Washington - Po vítězství Donalda Trumpa v amerických volbách panují obavy, že posílí vliv konzervativního křídla Republikánské strany. Lidé začali ve velkém nakupovat antikoncepci v obavě, že zákonodárci omezí právo na potraty.

Trump v březnu prohlásil, že ženy si za umělé přerušení těhotenství zaslouží trest, později ale svůj výrok odvolal. Ve středu Trumpův tým vydal prohlášení, v němž bez dalších podrobností uvedl, že budoucí vláda "bude chránit nevinný lidský život od početí do přirozené smrti". K vášnivým odpůrcům interrupcí patří Trumpův viceprezident Mike Pence.

Republikáni si zachovali většinu v Kongresu. To podle analytiků usnadní odpůrcům potratů, aby financování Planned Parenthood (Plánované rodičovství) omezili a zrušili krytí antikoncepce ze zdravotního pojištění, jež zavedl prezident Barack Obama.

Data o růstu poptávky po antikoncepčních prostředcích poskytla novinářům společnost Planned Parenthood, která má na území USA kolem 650 zdravotních středisek a potratových klinik a z poloviny je závislá na financování z veřejných fondů.

Ve státě Illinois se například po prezidentských volbách zvýšila poptávka po dlouhodobě působící antikoncepci o 50 procent. V Texasu se v tomto týdnu trojnásobně zvýšil objem finančních darů na účtech Planned Parenthood a přihlásila se víc než stovka dobrovolníků, kteří chtějí pomoci zvládnout vyšší poptávku po antikoncepci.

Témata:  Donald Trump antikoncepce potraty ženy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy