Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další cenzura v Rusku? Speciální oddíly kozáků budou hlídat nevhodný obsah

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: GOPAS

Moskva - Do cenzury v Rusku se mají zapojit také tamní kozáci. Podle agentury Interfax chystají vznik specializovaných oddílů, které budou potírat "nebezpečné informace" šířící se v globální síti.

Zvláštní kozácké oddíly mají sledovat dění na internetu a sociálních sítích a vyhledávat obsah, který ruské úřady označují za nebezpečný.

Podle úřední definice jde o komunikaci pedofilů, šíření narkotik, návody k sebevraždám a propagaci extremismu. Kritici ale varují, že státní správa zneužívá těchto pravidel k potlačení demokratické diskuse.

Historický odkaz kozáků, původně strážců hranic impéria, v posledních letech vzkvétá pod přímým dohledem Kremlu. V carské době střežili jihoruské stepi před nájezdy nepřátel a na svém území šířili radikální formy pravoslaví.

Před dvěma lety se kozáci v řadách speciálních sil podíleli na připojení ukrajinského Krymu k Rusku a zapojili se do proruské vzpoury v Donbasu.

Témata:  Rusko cenzura PC

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy