Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

HRW varuje: Kurdové na dobytých územích demolují arabské vesnice

Irácký Kurdistán
Irácký Kurdistán
Foto: cabinet.gov.krd

Bagdád - Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) dnes obvinila bezpečnostní složky regionální vlády v iráckém Kurdistánu, že záměrně ničí celé vesnice arabského obyvatelstva. Domy Kurdů naopak nechávaly nedotčené.

Podle HRW kurdské síly mezi zářím 2014 a květnem 2016 při postupu proti Islámskému státu (IS) ničily domy Arabů v provincii Kirkúk a Ninive.

K demolicím došlo v oblasti, kterou ovládal IS a poté ji dobyli pešmergové. Ti tvrdí, že oblasti historicky patří Kurdům, a mají v úmyslu je zahrnout do poloautonomního kurdského regionu.

Všechny strany účastnící se bitvy o severoirácké město Mosul jsou obviňovány z porušování lidských práv. Nejhorší obvinění jsou vznášena proti džihádistům IS.

Témata:  Irák Kurdové

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy