Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Londýně se vzpomínalo na válečné veterány, v slavnostním průvodu byli i Češi

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Praha - Londýn si dnes stejně jako okolní svět připomíná zásluhy válečných veteránů. Letošní oslavy jsou ve Spojeném království ve znamení výročí bitvy na Sommě z listopadu 1916.

Vzpomínkovým akcím v britské metropoli je přítomna královna Alžběta II., která položila věnec rudých vlčích máků k válečnému památníku Cenotaph na třídě Whitehall.

Předsedkyně vlády Theresa Mayová při příležitosti svátku veteránů prohlásila, že jeho cílem je vzdát poctu i těm příslušníkům armády, kteří v zahraničí bojují proti Islámskému státu.

V centru Londýna pochodovaly stovky příslušníků britské armády, mezi nimiž jsou letos i čeští zástupci. Podle informace Českého rozhlasu se Čechoslováci, kteří po roce 1948 zůstali v Británii, průvodu veteránů centrem Londýna už v minulých letech účastnili, ale jen jako jednotlivci.

Bitva na Sommě byla jednou z nejkrvavějších operací první světové války. Jen první den bitvy na řece Sommě východně od severofrancouzského Amiensu zahynulo 60 tisíc britských vojáků.

Témata:  Velká Británie Královna Alžběta II. Češi

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy