reklama

Lidé se z úkazu však budou moct těšit jen tehdy, když bude přát počasí a nebude oblačno. Na podobný superúplněk si budou muset počkat až do roku 2034.

Úplněk není podle vedoucího Hvězdárny Ďáblice Václava Přibáně to nejlepší na pozorování, protože se na Měsíci nedají rozeznat žádné podrobnosti povrchu a chybí tak zajímavé stínování. Je totiž při úplňku osvětlen Sluncem kolmo.

Specifický jev nastává, když je Měsíc v úplňku a zároveň se co nejvíce přiblíží Zemi, kterou obíhá po eliptické dráze. Nyní by měl být od Země vzdálený 356.509 kilometrů. Vůbec nejjasnější by měl být ve 13:52 SEČ.

Od Indie až po Austrálii se obyčejní lidé i fotografové připravují na nevšední zážitek a snaží se najít to nejlepší místo, odkud by bylo možné superúplněk pozorovat. Doufají zároveň, že jim podívanou nezkazí zatažená obloha či smog, se kterým se potýká množství asijských měst, poznamenala agentura AFP.

Tisíce lidí jsou očekávány na pláži Bronte v Sydney, kde je v plánu hromadné sledování obrovského a jasného Měsíce.

Obyvatelé indického Dillí doufají, že jim zážitek neznepříjemní znečištěné ovzduší. Pikniky se chystají i v centru Hongkongu. Superúplněk bude znamenat rovněž silnější příliv, na velké vlny se tak těší surfaři, například na oblíbeném indonéském ostrově Bali.

Astrologové v Thajsku zase s nezvyklým jevem spojují buď příchod nějaké katastrofy, nebo naopak obrovského štěstí. Jeden z nich, který předpověděl cunami v roce 2004, které v Thajsku a dalších zemích zabilo obrovské množství lidí, již varoval, že s přiblížením Měsíce k Zemi "dochází k přírodním katastrofám".