Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS zmátl koalici. Letadla bombardovala makety

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Nebývalé množství inteligence prokázali bojovníci radikálního hnutí Islámský stát. Do boje proti spojenecké koalici povolali makety vojenské techniky a panáky, kterými se snaží mást nepřítele.

Makety, které používá Islámský stát na klamání koalice vedené Spojenými státy, odhalily irácké armádní jednotky, které osvobodily území severně od Mosulu.

"Považujeme to za taktický klamný manévr. Nedělají to poprvé, mají tuhle taktiku rádi," uvedl podle zahraničních médií plukovník amerického letectva John Dorrian.

Pomocí maket se islamisté snaží vytvořit falešné cíle, které následně bombardují spojenecká letadla. Skutečné škody jsou ale ve skutečnosti zanedbatelné, ve většině případů jde totiž o dřevěnné makety.

Islámský stát má ale i další způsoby, jak bojovat s koalicí. Problematické je například zapalování ropných polí a závodů na zpracování surovin. Ozbrojenci také využívají figuríny s dokreslenými vousy pro imitaci bojových jednotek, na které nechají střílet spojenecké vojáky.

Poblíž Mosulu nadále pokračují těžké boje mezi elitními jednotkami irácké armády a radikály Islámského státu. Džihádisté nasadili do bitvy různé druhy zbraní včetně sebevražedných atentátníků.

Irácká armáda nezveřejňuje údaje o svých ztrátách, zdravotníci ale hovoří o desítkách mrtvých a raněných od 17. října, kdy Bagdád zahájil ofenzivu na Mosul.

Do operace, která má skoncovat s působením IS v Iráku, je nasazeno na 100.000 mužů koalice, zahrnující také kurdské a šíitské milice, podporované americkým letectvem. Boje ale ještě mohou trvat dlouho.

"Náš postup bude velice pomalý a opatrný, abychom mohli rodiny osvobodit z rukou IS," řekl agentuře Reuters brigádní generál Alí Abudulláh. Načasování dalšího postupu bude podle něj záviset na postupu na dalších frontách.

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy