Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Londýně začal proces s vrahem Coxové

Jo Coxová
Jo Coxová
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Thomas Mair (53), který je obžalován z vraždy britské poslankyně Jo Coxové, stanul před soudem. Začátek procesu by měl trvat asi tři týdny, dnes se řešil výběr poroty.

Labouristickou poslankyni Coxovou (†41) vrah postřelil a pobodal 16. června v jejím severoanglickém volebním okrsku v okamžiku, kdy se chystala na setkání s občany v knihovně v Birstallu. Vrah rovněž vážně zranil muže (77), který se snažil Coxové pomoci.

Nezaměstnaný Mair čelí obžalobě z vraždy, těžkého ublížení na zdraví, držení zbraně za účelem spáchání trestného činu a z držení útočné zbraně.

Dvanáct členů poroty soudce vyzval, aby si během procesu nehledali žádné informace k případu na internetu, aby se nedívali na zprávy o procesu v televizi a nečetli ani články o něm v tisku.

Coxová podporovala setrvání Británie v Evropské unii a bojovala také z za práva uprchlíků. Soud musí nyní objasnit mimo jiné to, zda motivem vraždy byl krajně pravicový názor pachatele, který po zadržení řekl, že jeho jméno je "smrt zrádcům, svobodu Británii". Podle státního zastupitelství šlo o politicky motivovaný čin. Obhajoba podle britského tisku nehodlá u soudu zpochybnit Mairovo duševní zdraví.

Témata:  Velká Británie Jo Coxová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy