Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gazprom snížil letošní plán těžby na rekordní minimum

Plyn
Plyn
Foto: Pixabay

Moskva - Ruský plynárenský gigant Gazprom snížil letošní plán těžby zemního plynu na rekordní minimum 409,8 miliardy metrů krychlových.

Vyplývá to ze zprávy, kterou Gazprom zaslal regulačním úřadům. Ještě v květnu Gazprom uváděl, že letos hodlá zvýšit těžbu plynu na 452,5 miliardy metrů krychlových z loňských 418,5 miliardy metrů krychlových, napsala agentura Reuters.

Loňský údaj byl zatím nejnižší v dosavadní historii firmy. Naopak nejvyšší těžby dosáhl Gazprom v roce 2006, kdy jeho těžba činila 556 miliard metrů krychlových.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Podle svých internetových stránek se na globálních rezervách plynu podílí 18 procenty a na celosvětové těžbě plynu 14 procenty.

Gazprom je klíčovým dodavatelem pro řadu evropských zemí včetně České republiky. Pokrývá asi 30 procent celkové poptávky po zemním plynu v Evropské unii.

Gazprom byl vytvořen v roce 1989 z tehdejšího sovětského ministerstva plynu. Od roku 2006 má exkluzivní práva na vývoz zemního plynu. v roce 2013 však parlament rozhodl o zrušení monopolu firmy na vývoz zkapalněného zemního plynu (LNG).

Témata:  Gazprom zemní plyn

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy