Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace s prezidentem je vážná, chtěl jsem ho kritizovat, ale... Kraus promluvil o Zemanovi

Jan Kraus
Jan Kraus
Foto: Korzo

Praha – Moderátor a herec Jan Kraus na úvod svého pořadu přiznal, že chtěl kritizovat Miloše Zemana kvůli zásahům policistů při návštěvě čínského prezidenta. Ale nakonec se rozhodl to neudělat. Místo toho se zaměřil na poprask kolem vyjádření zpěvačky Lenky Dusilové a Davida Kollera.

„Původně jsem chtěl kritizovat prezidenta s souvislosti se zásahy policistů, ale situace se tak zhoršila, a je tak vážná, že už to přesahuje rámec tohoto pořadu. A myslím si, že budeme sami zoufalí, kam až v tom dospějeme," přiznal se hned na začátku pořadu moderátor.

Zaměřil se proto na téma, které s Milošem Zemanem také souvisí. „Takže bych zůstal u té mírnější verze – a to že jsem zachytili, to je moje oblíbené téma – že se zpěvačka Dusilová vyjádřila k politické situaci, řekla svůj názor. A pak propukne takový běsná alergie, proč na udílení cen, zpěvačka a tak dále. Je to něco podobného, jako když zpěvák nebo herec kandiduje v politice. Lidi se hroutí. Vždycky je z toho slyšet – proč zrovna tenhle kretén chce být politikem," připomíná vyhrocenou debatu o zpěvácích, kteří se na předávání hudebních den Anděl vymezili vůči Hradu.

„Jako by umělci byli idioti a ti ostatní dobří. My jsme na tom, troufnu si tvrdit, jako všichni ostatní. Někteří jsme blbí, někteří jsme průměrní a někteří jsou chytří. Jako ve všech ostatních profesích. No, nicméně, teď se chystá nový zákon, který nedovoluje urážet celou společenskou třídu a styl, jak jsem se dneska dočetl. To znamená, že ani já nebudu moci říct: novináři jsou blbí. Budu je muset jmenovat konkrétně. A stejně tak se bude moci říct: Kraus je idiot. Ale nebude s moci říct: herci jsou kreténi nebo podobně. Protože je to ta společenská třída a tohle je nějaký nový zákon, který je spojený ještě s tím, že nesmíte urážet nikoho v rámci jeho sexuální orientace, ať už je jakákoliv. A já když jsem si četl, jaké všechny sexuální orientace mohou být v rámci toho zákona, tak jsem dokonce ztratil jistotu, jaké orientace jsem já," žertoval Kraus.

Na závěr svého vystoupení se ale přece jen o osobě Miloše Zemana vrátil. „No, nicméně jako jsem řekl na začátku, situace s panem prezidentem je vážná, přesahuje rámec tohoto pořadu a budeme to muset řešit jinde. Pokusme se chvíli odreagovat něčím veselejším, ale mějme to na mysli, prosím," apeloval na lidi Kraus.

Témata:  Jan Kraus Miloš Zeman

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy