Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnanost v Německu stoupá. Dosáhla nového rekordu

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Počet zaměstnaných v Německu v letních měsících díky sektoru služeb dále rostl na nový rekord. Tempo růstu však ve srovnání s předchozími kvartály zpomalilo.

Podle spolkového statistického úřadu se počet zaměstnaných ve třetím čtvrtletí zvýšil o 0,9 procenta na 43,7 milionu, což je nejvyšší údaj od znovusjednocení země. K růstu přispěl hlavně sektor služeb.

Ve druhém čtvrtletí počet zaměstnaných vzrostl o 1,2 procenta a v prvních třech měsících roku o 1,3 procenta. Zpomalení růstu naznačuje, že domácí podpora ekonomickému růstu by mohla oslabit.

Ekonomický růst Německa je stále více závislý na domácí poptávce, která kompenzuje oslabení zahraničního obchodu. Stabilní růst zaměstnanosti, reálných mezd a nízké úrokové sazby jsou hnacím pohonem výdajů domácností.

K růstu nejvíce přispěl sektor služeb. Více míst vzniklo ve veřejných službách, jako zdravotnictví a školství, i v soukromém sektoru, kde rostla zaměstnanost v obchodu, dopravě a stravování. V průmyslu, bez stavebního sektoru, se naopak počet zaměstnaných mírně snížil o 0,1 procenta. V zemědělství, lesnictví a rybářství počet zaměstnaných klesl o 2,8 procenta.

Témata:  Německo nezaměstnanost nezaměstnaní

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy