Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský soud rozhodl: Přemalování Biľaka buse douzeno jako zločin

Bratislava
Bratislava
Foto: Pixabay

Bratislava - Případ svou slovenských výtvarníků Petera Kalmuse a Ľuboše Lorenze, kteří zabarvili pomník Vasila Biľaka, se opět posuzuje jako zločin.

Rozhodl o tom podle slovenských médií krajský soud v Prešově.

Ten vrátil případ okresnímu soudu ve východoslovenském Svidníku, který v květnu rozhodl, že nejde o trestný čin poškozování cizí věci, ale o přestupek, který má řešit okresní úřad. Prokurátor se ale proti usnesení soudu odvolal ke krajskému soudu.

Výtvarníkům v případě prokázání viny hrozilo až roční vězení. Nicméně prokurátor navrhoval podmíněný trest a žádal uhrazení škody Komunistické straně Slovenska (KSS).

Biľak je jako čelný představitel Komunistické strany Československa považován za jednoho ze signatářů takzvaného zvacího dopisu, který v roce 1968 vybízel Moskvu k zásahu proti tehdejšímu československému reformnímu procesu a který se stal formálním zdůvodněním sovětské vojenské invaze do Československa v srpnu 1968.

Témata:  Slovensko soudy Vasil Biľak

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy