Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Desetitisíce Poláků demonstrovaly proti školské reformě

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Desítky tisíc lidí, převážně učitelů z celého Polska, dnes demonstrovaly ve Varšavě proti rozsáhlé reformě školství.

Informovala o tom agentura AFP.

"Vyzývám premiérku Beatu Szydlovou a její vládu, aby neničila výdobytky (polského školství)", prohlásil vůdce hlavního svazu učitelů ZNP Slawomir Broniarz mezi skandujícími demonstranty vybavenými píšťalkami, rohy a zvonky.

Demonstranti shromáždění v dešti na Pilsudského náměstí, jednom z hlavních v centru Varšavy, skandovali hesla jako "Ne chaosu na školách", "Stop reformě vzdělávání" nebo "Ne revoluci na školách".

Konzervativní vláda hodlá zrušit dosavadní model vzdělávání, který počítá se šesti lety v základní škole, třemi lety v gymnáziu a třemi lety v lyceu. Již od příštího školního roku ho mají nahradit osmiletá základní škola a čtyřletá lycea, respektive pětileté technické střední školy.

Témata:  Polsko demonstrace v Polsku

Aktuálně se děje

2. května 2024 14:27

Macron opět otevřel otázku vyslání západních jednotek na Ukrajinu

Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru pro týdeník The Economist znovu otevřel otázku nasazení západních pozemních jednotek na Ukrajině. Podle něj by se tak mohlo stát v případě, že by Rusko prolomilo frontovou linii a Kyjev by požádal o pomoc.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy