Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpova vláda dostává jasný tvar. Uvažuje se o Mattisovi a Romneym

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: Reprofoto YouTube

New York - Nastupující americký prezident Donald Trump uvažuje o jmenování generála Jamese Mattise ministrem obrany. Padla ale i další jména.

Bývalý kandidát republikánů na prezidenta z roku 2012 Mitt Romney, se kterým měl Trump ostré spory v letošní předvolební kampani, by se pak mohl stát šéfem diplomacie USA.

Trump se setkal s bývalým velitelem ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku Mattisem již v sobotu v New Jersey.

"Generál James 'Mad Dog' (Šílený pes) Mattis, o kterém se uvažuje jako o ministru obrany, byl včera (v sobotu) velmi působivý. Opravdový generál generálů!," napsal Trump na twitteru, který používá stále jako hlavní komunikační prostředek s veřejností.

Budoucí viceprezident Mike Pence zase dnes v rozhovoru pro televizní stanici Fox News uvedl, že Romney je "vážně zvažován" na funkci ministra zahraničí společně s dalšími.

Témata:  Donald Trump Mitt Romney USA

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy