Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko se obrací proti Hoferovi: Nevolte ho, žádá voliče manifest

Norbert Hofer
Norbert Hofer
Foto: Facebook

Vídeň - Několik předních rakouských konzervativních politiků v sobotu vyzvalo voliče, aby nedávali své hlasy krajně pravicovému kandidátovi Norbertu Hoferovi v prezidentských volbách, které zemi čekají příští měsíc. Podle serveru The Local zdůrazňují obavy, že by mohl zemi odvést pryč z Evropské unie.

V manifestu zveřejněném v sobotu část konzervativců, včetně bývalého eurokomisaře pro zemědělství Franze Fischlera a bývalý vicekancléře Wilhelma Molterera (oba ÖVP), uvádí, že příští prezident musí být „spolehlivý".

Chce-li Rakousko chránit svou ekonomickou životaschopnost, „musí zůstat důvěryhodným evropským a mezinárodním partnerem," píší v prohlášení. Manifest zároveň nabízí podporu pro Hoferova liberálního soupeře, nezávislého ekologa Alexandera Van der Bellena.

Hofer, který stojí v čele krajně pravicové Svobodné strany Rakouska (FPO), nevylučuje referendum o budoucnosti Rakouska v Evropské unii. „Nechceme čelit tváří v tvář spekulacím o odchodu Rakouska z Evropské unie," píše se v prohlášení.

Konzervativci zároveň pětačtyřicetiletému Hoferovi vyčítají, že zneužil frázi „Tak mi pomoz Bůh" na jeho předvolebních plakátech. Proti tomu už se ohradily také křesťanské skupiny, které prezidentského kandidáta viní z manipulace.

Hofer byl také kritizován za nošení chrpy, modrého květu s kontroverzní minulostí, který byl používán zakázanou skupinou rakouských nacistů v roce 1930. Díky květu se nacisté mezi sebou navzájem poznávali. Hofer trvá na tom, že pouze květ nosil pouze kvůli modré barvě, které je barvou jeho strany FPÖ.

Stejně jako populistické strany jinde v Evropě, FPÖ v současné době vede národní průzkumy veřejného mínění. Hofer doufá, že se stane první krajně pravicovou hlavou státu EU. Hlasovat se bude už 4. prosince.

Rakouský prezident musí být garantem soužití, „které je neslučitelné s projevy strachu, nenávisti a neustálého hledání obětního beránka," píše se v manifestu. Strana ÖVP nedala svým stoupencům oficiální doporučení, pro koho hlasovat, ale mnoho z jejich vysoce postavených příslušníků již vyjádřilo podporu Van der Bellenovi.

V květnu Van der Bellen v druhém kole volby Hoffera porazil, vyhrál těsnou většinou. Výsledek byl později zrušen nejvyšším soudem v Rakousku, který uznal připomínky týkající se procesních vad při volbách.

Témata:  Rakousko Norbert Hofer

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy