Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlické děti ničily detenční tábor, zaměstnanci přistoupili k radikálnímu řešení

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Karnes (USA) - Zaměstnanci jednoho z nejkontroverznějších amerických soukromých zadržovacích středisek si stěžují, že uprchlické děti páchají škody na majetku. Centrum proto přistoupilo k radikálnímu řešení. A to se mnohým nelíbí. Informuje o tom The Guardian.

Malé děti zadržované v jednom z nejkontroverznějších privatizovaných zadržovacích středisek pro migranty v USA si už nemohou hrát s pastelkami. Zaměstnanci centra je totiž obvinili, že právě pastelkami způsobují velké škody na majetku.

Podle právníků je tento krok zbytečně represivní, dotkne se téměř 600 matek a dětí zadržovaných v detenčním centru Karnes v Texasu. Centrum Karnes je jedním ze tří federálních zařízení, ve kterém žijí matky-migrantky a jejich děti. Tato rodinná centra jsou jedním z nejkontroverznějších prvků v programu ochrany hranic administrativy Baracka Obamy.

Mluvčí Centra pro vzdělávání a právnické služby pro uprchlíky a přistěhovalce (Raices), které poskytuje právní podporu zadrženým v Karnesu, řekl, že personál zařízení prosadil zákaz poté, co obvinil děti z poškození stolu v návštěvní místnosti pastelkami. K poškození mělo dojít ve chvíli, kdy některé matky využívaly právního poradenství.

Skupina GEO je globální bezpečnostní firma s obratem ve výši asi 2 miliard dolarů, která provozuje centrum. Jen od listopadu loňského roku podle místních zpráv vydělala 57 milionů dolarů. Mluvčí skupiny GEO řekl, že „pastelky, hračky a knihy a další věci" jsou dětem k dispozici v jiných částech detenčního zařízení a že se omezení týká pouze dětí hracích si v místnosti pro návštěvníky.

Profesorka Barbara Hinesová z univerzity v Texasu, která se zabývá pomocí migrantům, tvrdí, že reakce centra byla nepřiměřená. „Trestat dítě, které něco pomaluje, za „ničení majetku", je zcela nevhodné. Když jde o zařízení, kde pobývají děti, musí se s něčím takovým počítat. Je velmi znepokojivé, že se centrum stará o majetek více než blaho dětí a práva matek na právní poradenství," napsala v dopise.

Jedna z matek (23) z centra už také poslala stížnost, ve které tvrdí, že zákaz kreslení pastelkami má na děti nepříznivý vliv. „Jsou příliš malé, aby si četly. A v případě, že si jen tak hrají, mohou být příliš hlučné. Někdy je prostě nechceme mít na schůzce s sebou, protože nechceme, aby slyšely věci, o kterých mluvíme," dodala matka.

Témata:  USA uprchlíci migrace

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy