Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie našla v bytě vraha Coxové říšskou orlici a extremistické knihy

Jo Coxová
Jo Coxová
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - V Londýně dnes pokračoval proces s Thomasem Mairem (53), který je obžalován z vraždy britské poslankyně Jo Coxové. V jeho domě policie našla ornament orlice s hákovým křížem a krajně pravicovou literaturu.

Ornament orlice s hákovým křížem v pařátech stál na knihovně v jedné z ložnic Mairova domu. Kromě toho policisté našli v bytě novinové články o Coxové. Byl mezi nimi i příspěvek, v němž poslankyně sama zdůvodňovala, proč chce, aby Británie zůstala v EU. Coxová bojovala také za práva uprchlíků. Mezi výstřižky byly i články o norském extremistovi Andersi Behringovi Breivikovi.

Nezaměstnaný Mair čelí obžalobě z vraždy, těžkého ublížení na zdraví a z držení zbraní. Mair podle státního zástupce tvrdí, že je nevinný. Soud s ním začal v polovině listopadu a trvat by měl asi tři týdny.

Vrah Coxovou postřelil a pobodal 16. června v jejím severoanglickém volebním okrsku v okamžiku, kdy se poslankyně chystala na setkání s občany v knihovně v Birstallu. Coxová následně v nemocnici svým zraněním podlehla. Vrah také vážně zranil muže (77), který se snažil Coxové pomoci. Mair podle svědků volal při útoku Britain First (Británie především).

Témata:  Velká Británie Jo Coxová

Aktuálně se děje

7. května 2024 12:10

Putin složil přísahu a stal se ruským prezidentem na dalších šest let

Jednasedmdesátiletý ruský prezident Vladimir Putin se v úterý v Kremlu oficiálně ujal dalšího šestiletého mandátu po březnovém vítězství ve volbách hlavy státu. O složení přísahy informoval předseda ruského ústavního soudu Valerij Zorkin.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy