reklama

Odvaha, profesionalit a nasazení v první linii. To jsou charakteristické znaky elitních vojáků irácké armády, jejichž výcvik se řadí k nejtvrdším na světě a mohou se s ním srovnávat například tréninky speciálních sil americké armády. Jednotka se v těchto dnech podílí na osvobození Mosulu a radikálové z Islámského státu se jí obávají. A mají proč.

Jednotky Zlaté divize prošly stejným výcvikem od amerických instruktorů, jako jako nejlepší bojové jednotky USA. Mají stejnou výzbroj, techniku včetně vozidel Humvee, a zastrašují i svým vzhledem. Jejich maskování totiž podléhá kultu smrti.

Výzbroj elitní jednotky má dokazovat její nekompromisnost s fanatiky. Vojáci jsou oblečeni v černých uniformách a na tvářích nosí masky s vyobrazením smrtky. Doprovází je mýtus, že nemají čas brát zajatce, což znamená, že jejich prvotní úkolem je eliminovat nepřítele fyzickou likvidací. Mají jednoduše za cíl zabíjet.

Kromě profesionálního velení srovnatelného s nejlepšími speciálními jednotkami na světě vyvolává právě jejich maskování noční můry u bojovníků Islámského státu. V posledních měsících se z nich navíc staly celebrity, lidé na sociální síti zveřejňují jejich úspěchy z bojiště a sleduje je přes dva miliony uživatelů sociálních sítí.

Zlatá diviza však neoperuje pouze v okolí Mosulu. Irácké speciální jednotky byly také nasazeny na osvobození měst Fallúdža a Ramadi.