Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Snowden konečně promluví? Německý soud má naději

Mnichov
Mnichov
Foto: Pixabay

Karlsruhe - Někdejší spolupracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden možná nakonec vystoupí před německým parlamentním vyšetřovacím výborem, který se zabývá špionáží NSA, s níž Berlín spolupracoval.

Podle agentury DPA šance na Snowdenovo svědectví v Německu zvýšilo rozhodnutí spolkového soudního dvora v Karlsruhe. Snowden, který se momentálně skrývá v Rusku, v roce 2013 zveřejnil množství utajovaných informací, které odhalily značný rozsah americké elektronické a telefonní špionáže. Podle serveru WikiLeaks byla terčem odposlechů NSA i kancléřka Angela Merkelová a ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. O jeho výpověď usilují hlavně poslanci strany Zelených a postkomunistické Levice.

V dnes zveřejněném rozsudku z 11. listopadu soud rozhodl, že vyšetřovací výbor musí znovu hlasovat o části žádosti, jíž vyzývá vládu Angely Merkelové, aby vytvořila podmínky pro výslech Snowdena v Německu – tedy aby mu umožnila vstup a pobyt a přislíbila ochranu před vydáním do USA.

„Rozsudek je blamáží pro velkou koalici (křesťanských a sociálních demokratů), která se pokoušela planými argumenty sabotovat řádný výslech svědka Edwarda Snowdena," řekl zástupce Zelených ve výboru Konstantin von Notz. „Federální vláda teď čelí zatěžkávací zkoušce. Nesmí se podřizovat zájmům tajných služeb," přidala se zástupkyně Levice ve výboru Martina Rennerová.

Podle DPA se vláda bojí zhoršení vztahů s USA, pokud by Snowden v Berlíně vystoupil. Pro Zelené a Levici je ale jeho osobní výpověď cennější než případné svědectví přes video nebo výslech v Moskvě. Spolkový ústavní soud nedávno rozhodl, že vláda Merkelové nemusí předat parlamentnímu vyšetřovacímu výboru tajný seznam cílů NSA, na kterém se podle DPA nachází telefonní čísla, e-maily a IP adresy, které údajně NSA předala německá zpravodajská služba BND.

Témata:  Německo Edward Snowden NSA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy