Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se děje v USA? Slavná skupina se ostře vymezuje vůči dění ve Spojených státech

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

New York - Zpěvák skupiny Green Day Billie Joe Armstrong Donalda Trumpa viní ze série rasistických útoků a vlny nepokojů, které v posledních dnech zasáhly USA. Čerstvého prezidenta rovněž přirovnal k Adolfu Hitlerovi. Informuje o tom server Daily Mail.

Během vystoupení při příležitosti udílení cen American Music Award se v nové písni Green Day „Bang Bang" objevily texty ostře se ohrazující proti Donaldu Trumpovi, rasistickému KKK a k rozšiřování extrémně pravicových nálad v USA.

U skupiny Green Day nejsou podobné kontroverzní výstupy proti prezidentům nebo vysokým politickým činitelům neobvyklé. V živé paměti mohou mít čtenáři třeba song American Idiot, který skupina věnovala tehdejšímu americkému prezidentovi Georgi Bushovi.

Armstrong je dlouholetým odpůrcem Donalda Trumpa. Z jeho zvolení viní nevzdělané bílé lidí z dělnické třídy. Opakovaně ho také přirovnal k nacistickému diktátorovi Adolfu Hitlerovi. „Je to bílý neonacismus, který pod pokličkou bublal už delší dobu," dodal známý punk rocker.

„Mám rodinu v Oklahomě. Tam jsou velcí příznivci Trumpa. Já to nechápu. Vždyť on nemá žádné zásady, nic," pokračoval rozhořčeně Armstrong.

V politickém, leč umírněnějším duchu, se vyjádřili i další hosté American Music Award. Lady Gaga například otevřeně podpořila neúspěšnou kandidátku Hillary Clintonovou.

Témata:  USA Donald Trump

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy