Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Den Díkuvzdání se blíží, Ameriku pohltil strach

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

New York - Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zatkl v pondělí sedmatřicetiletého Mohameda Rafika Najiho původem z Jemenu. Podle vyšetřovatelů podporoval Islámský stát a dokonce hrozil útokem na centrum New Yorku.

Muž vloni několikrát odcestoval do Turecka a Jemenu a vstoupil do řad Islámského státu. V jednom z odposlechnutých rozhovorů hovořil o útoku v srdci New Yorku, na náměstí Times Square.

Policisté Najiho, který žil v newyorkské čtvrti Brooklyn, zadrželi. V zatykači, který na něj vydal newyorkský soud stojí, že Naji od září 2014 vyjadřoval podporu Islámskému státu na sociálních sítích. Mezi 22. březnem a 9. září loňského roku cestoval do Turecka a do Jemenu, kde se chtěl přidat do řad bojovníků Islámského státu. Uvedla to americké televize CBS na svém webu.

Podle webu NY Daily News se Naji na bojiště dostal. FBI také odposlechla několik rozhovorů, ve kterých hovořil o útoku na náměstí Times Square. Inspiroval jej přitom čin teroristy Mohameda Lahouaieje Bouhlela, který najel 14. července na Anglické promenádě v Nice kamionem do davu lidí.

"Říkám, kdyby tu byl náklaďák, myslím popelářský náklaďák, a někdo by s ním najel na Times Square a rozdrtil je tam....Byl by to Den Times Square," řekl tři dny po útoku v Nice Naji. 

Americké úřady zatím Najiho neobvinili z přípravy teroristického útok, obvinili jej ale z podpory teroristické organizaci. Policie v New Yorku má nyní vysoký stupeň pohotovosti. Ve čtvrtek totiž Američané slaví jeden z nejvýznamnějších státků, Den díkuvzdání.

Témata:  USA Islámský stát New York

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy