Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fillon posiluje. Mohl by se stát příštím prezidentem Francie

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - François Fillon by se mohl stát příštím prezidentem Francie. Expremiér posiluje svou pozici favorita primárek francouzské pravice, postavila se za něj řada vlivných osobností a politiků.

Za Fillona se nově veřejně postavili například expremiér Edouard Balladur, starosta Troyes a bývalý ministr François Baroin, předseda poslanecké skupiny hlavní pravicové strany Republikáni a řada poslanců strany. Již dříve ho podpořil i někdejší prezident Nicolas Sarkozy.

Alain Juppé, který skončil v nedělnch primárkách na druhém místě, se snaží bořit obraz Fillona coby velkého reformátora připomínáním, že jeho soupeř byl léta premiérem prezidenta Sarkozyho. "Když někdo zůstane pět let ministerským předsedou prezidenta republiky, tak zcela zodpovídá za to, co se udělalo," řekl v televizní stanici TF1 Juppé.

 

Juppého podpořili ze spolustraníků především Nathalie Kosciusková-Morizetová a Jean-François Copé. V prvním kole primárek sice nezískali mnoho hlasů, ale jejich symbolická váha má svou důležitost. Význam by mohl mít postoj, který zaujal šéf strany MoDem Bayrou. Pohrozil, že v případě zvolení Fillona kandidátem pravice bude také kandidovat v prezidentských volbách.

Finalisté primárek francouzské pravice plánují na dnešní večer první velká shromáždění před nedělním rozhodujícím kolem. Fillon se setká s voliči u Lyonu, Alain Juppé v Toulouse.

Témata:  Francie Alain Juppé François Fillon

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy