Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tvrzení USA o 11. září nesedí, varují vědci. Co se ve skutečnosti stalo?

11. září 2001
11. září 2001
Foto: Pixabay

New York – Nová zpráva, která se týká útoku z 11. září 2001 v New Yorku, může nahnat vodu na mlýn konspiračním teoretikům. Podle nové studie vědců totiž požár nemohl způsobit pád věže číslo 7, známé také jako World Trade Center 7.

Vyšetřovatelé až dosud tvrdili, že pád budovy 7 Světového obchodního centra byl způsoben ohněm, který zuřil hned v několika patrech v době teroristických útoků. Podle oficiální verze hořící trosky Dvojčat zasáhly 47. poschodí tohoto menšího mrakodrapu, což způsobilo požáry.

Teplo zapříčiněné požárem pak způsobilo pád věže, uvedl Národní institut standardů a technologie. Budova 7 se tak stala prvním a jediným ocelovým mrakodrapem na světě, který se zhroutil kvůli požáru.

Nicméně skupina špičkových inženýrů z University of Alaska s oficiálními závěry nesouhlasí a je skálopevně přesvědčena, že „kancelářské požáry" by nemohly způsobit zničení věže 7.

Při prezentaci na Symposium v New Yorku vedoucí vědec Dr. J. Leroy Hulsey uvedl: „Jsou to naše předběžné závěry, které vycházejí z naší práce k dnešnímu dni. Z nich vyplývá, že oheň v tomto konkrétním objektu nezpůsobil pád budovy."

Jejich verdikt podle serveru The Sun, který na zprávu upozornil, jistě přileje olej do konspiračních teorií. Poměrně velký počet lidí totiž věří, že budovy se zhroutily kvůli řízené demolici a že úřady záměrně zatajují fakta..Někteří z nich překvapivě ukazují prstem na USA a tvrdí, že tragédii zosnovali vládní zástupci, aby získali důvody pro vojenské údery na Středním Východě.

Věž 7 se zhroutila po sedmi hodinách hoření. Pro srovnání - mrakodrap ve Filadelfii v roce 1991 hořel po dobu 18 hodin a nezhroutil se, požár bez problémů přežil také mrakodrap v Madridu v roce 2005.

Ve věži 7 sídlily ne právě neobvyklí nájemníci - včetně tajné služby CIA, resortu obrany a Úřadu krizového řízení, který by koordinoval odpověď v případě katastrofy nebo teroristického útoku.

I když trosky Dvojčat prolétly některými okny věže 7, neexistuje podle The Sun žádný důkaz, že by při pádu věže 7, která se nacházela asi 100 metrů od dvojčat, někdo zemřel.

Témata:  USA 37145 konspirační teorie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy