37145

FBI

FBI pustila do světa první odtajněný spis ohledně 11. září 2001

Svět

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) v sobotu večer zveřejnil nově odtajněný dokument zabývající se logistickou podporou pro dva saúdskoarabské únosce letadel při útocích z 11. září 2001. Šestnáctistránkový výpis popisuje kontakt únosců se saúdskoarabskými spolupracovníky ve Spojených státech, ale neposkytuje žádné důkazy, že by se na útocích podílela saúdskoarabská vláda, napsala dnes agentura AP.

Události 11. září 2001 navždy změnily svět

Dvacet let po útoku na dvojčata úřady stále potvrzují totožnost obětí

Svět

Dorothy Morganová téměř před 20 lety zmizela v troskách Světového obchodního centra, tak jako většina z 2753 obětí teroristických útoků z 11. září 2001. Minulý měsíc její dceři zaklepala na dveře dvojice detektivů: Přišli jí oznámit, že newyorský úřad soudního lékaře spojil její matku s místem činu díky pokročilé analýze DNA. U dalších stovek obětí stále takové potvrzení nepřišlo, uvádí ve svém článku deník The New York Times (NYT).

Joe Biden, prezident USA

Svět

Biden na výročí útoků z 11. září vyzval Američany k jednotě

Americký prezident Joe Biden v předvečer 20. výročí teroristických útoků z 11. září 2001 věnoval vzpomínku skoro 3000 obětí a vyzval Američany k jednotě. Britská panovnice Alžběta II. dnes v prohlášení uvedla, že myslí na oběti a pozůstalé a vzdala hold lidem, kteří se podíleli na obnově po útocích. Podle šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové "EU stojí za Spojenými státy v obraně svobody a soucitu proti nenávisti".

Události 11. září 2001 navždy změnily svět

Covid-19 dodal 20 let po útocích z 11. září vzpruhu konspiračním teoriím

Svět

Pro Heather Bauerovou je výročí útoků z 11. září o něčem jiném než o pádu dvojčat v New Yorku, zející díře v Pentagonu nebo vraku letadla na poli v Pensylvánii. Tato Američanka je přesvědčená, že za atentáty stály Spojené státy, nikoli teroristická organizace Al-Káida. Tato konspirační teorie se bude spolu s dalšími ozývat na různých událostech ke 20. výročí útoků z 11. září, napsala agentura AFP.

George Bush

Bush a Harrisová vyzvali Američany k jednotě na pietní akci k 11. září

Svět

U pensylvánské obce Shanksville se dnes za přítomnosti americké viceprezidentky Kamaly Harrisové a George Bushe, který byl prezidentem v době teroristických útoků 11. září 2001, konala vzpomínková akce pro rodiny obětí letu United Airlines 93. Čtvrtý unesený letoun se po potyčce cestujících a posádky s únosci zřítil ve státě Pensylvánie u Shanksville.

Afghánistán, Kábul

Svět

Někteří obyvatelé Kábulu o útocích z 11. září neslyšeli

Na rušném tržišti v západní části afghánského Kábulu málo kdo věděl, že dnes uplynulo 20 let od teroristických útoků z 11. září 2001, píše zpravodajský web BBC. Někteří Afghánci podle něj vůbec netušili, co se tehdy v New Yorku stalo. Pro jiné je vzpomínka na tragédii úzce spjata s boji v Afghánistánu.

Místo, kde stávaly dvě věže newyorského Světového obchodního centra

USA si dnes připomenou skoro 3000 obětí útoků z 11. září

Svět

Spojené státy si dnes připomenou 20 let od teroristických útoků z 11. září 2001. Vzpomínkové akce se uskuteční na místě, kde stávaly dvě věže newyorského Světového obchodního centra, u Pentagonu nedaleko hlavního města Washingtonu a v obci Shanksville v Pensylvánii. Piety za oběti netragičtějšího teroristického útoku v dějinách se zúčastní také prezident Joe Biden.

11. září 2001

Domov

11. září bylo tragické i pro muslimy, přineslo jim bolest

Rodačka z Palestiny Ruwa Rommanová byla na prvním stupni základní školy, když letadla pilotovaná únosci narazila do budov Světového obchodního centra, ani to ji však neuchránilo před protiislámskou rétorikou, která se po útoku ve Spojených státech rozšířila.

11. září 2001

18 let od 11. září 2001. USA si připomněly tisíce obětí

Svět

Spojené státy si dnes připomněly oběti teroristických útoků z 11. září 2001. Prezident Donald Trump uctil mrtvé minutou ticha v Pentagonu, který byl jedním z cílů teroristů. V New Yorku, kde teroristé s letadly narazili do dvojice mrakodrapů Světového obchodního centra (WTC), pozůstalí četli jména obětí, mezi kterými byli i Češi.

11. září 2001

Svět

Chystá se útok jako z 11. září 2001? Expert na terorismus bije na poplach

Pokud se mladý muslim radikalizuje na internetu a zabíjí ve jménu islamistické ideologie, nedělá nám problém označit ho za teroristu a spojit ho se skupinami jako Islámský stát, poukazuje bývalý agent FBI Ali Soufan v komentáři pro server New York Times. Expert na terorismus dodává, že pokud se podobně radikalizuje a ve jménu rasistické ideologie zabíjí bílý mladík, který navíc publikuje vlastní manifest, zpravidla je označen za narušeného, pokud není členem širší sítě.

11. září 2001

11. září se neodehrálo poprvé. Proč první útok "dvojčata" ustála?

Revue

Dodnes máme všichni v živé paměti nejničivější teroristický útok v historii, při němž dvě letadla narazila do budov Světového obchodního centra. "Dvojčata", jak se mrakodrapům přezdívalo, se po útoku zřítila k zemi, a pohřbila tisíce lidí. Přesto nejde o první útok, kterému musela v historii čelit.

bin Ládin, Usáma

První útok Usámy bin Ládina? Fatvu proti Američanům vyhlásil dávno před 11. zářím

Revue

Teroristické útoky na velvyslanectví USA v Africe před 20 lety údajně nařídil pozdější "král teroru" a šéf teroristické organizace Al-Káida Usáma bin Ládin. Určil i datum - 7. srpna 1998, tedy přesně osm let poté, co se americká vojska (v rámci operace Pouštní štít) začala rozmísťovat se souhlasem krále Fahda v jeho rodné Saúdské Arábii. Výsledek byl děsivý: celkem zahynulo 224 lidí; výbuch v zaparkovaném voze u velvyslanectví USA v keňském Nairobi si vyžádal 213 mrtvých (z toho 12 Američanů) a přes 5000 zraněných, při téměř současném útoku v tanzanském Dáresalámu pak zemřelo 11 lidí a 70 jich bylo zraněno. K útokům se přihlásila teroristická síť Al-Káida.

Donald Trump, 45. prezident USA

Oběti v letounu z 11. září jsou podle Trumpa hrdinové

Svět

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes uctil památku obětí teroristických útoků z 11. září 2001 v Pensylvánii u památníku letu 93, který skončil v polích díky hrdinství lidí na palubě letounu uneseného teroristy.

11. září 2001

Revue

Tajné akce CIA na českém území: Jak se nás dotklo 11. září?

Svět se po 11. září 2001 změnil. Amerika vyhlásila válku terorismu, letiště po celém světě zpřísnily bezpečnost a tajné služby byly vybičovány k maximální ostraze. Zároveň ale probíhala řada kroků, které nebyly na první pohled patrné nebo byly přísně utajené. Jedním z nich je i program americké rozvědky, která si ve spolupráci s desítkami dalších států včetně Česka nakládala s vězni po svém, bez ohledu na spravedlivé soudy.

Budova Kapitolu, (autor Martin Falbisoner)

Hrozí světu další 11. září? Amerika dělá stejnou chybu jako v roce 2001

Svět

Washington - Vojenští experti varují před zneužitím pokročilých technologií teroristy. Podle nich by bylo chybou, kdyby svět před tímto rizikem zavíral oči. Tvrdí totiž, že jednou z největších chyb, které se bezpečnostní složky dopustily před 11. zářím 2001, bylo, že si neuměly představit, jaké techniky dokáží teroristé využít.

11. září 2001

Kurdové zatkli německého občana. Podílel se na útocích z 11. září

Svět

Washington - V Sýrii byl zadržen muž, který oslavoval násilí ve jménu svaté války, a byl napojen na útoky na USA z 11. září 2001. Muž byl zatčen více než před měsícem arabsko-kurdskou koalicí SDF, kterou podporují Spojené státy. S odkazem na čtvrteční sdělení Pentagonu o tom informovala agentura Reuters.

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 8:24

Při lyžování v rakouských horách zemřel český občan

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy