Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozí světu další 11. září? Amerika dělá stejnou chybu jako v roce 2001

Budova Kapitolu, (autor Martin Falbisoner)
Budova Kapitolu, (autor Martin Falbisoner)
Foto: Wikimedia Commons

Washington - Vojenští experti varují před zneužitím pokročilých technologií teroristy. Podle nich by bylo chybou, kdyby svět před tímto rizikem zavíral oči. Tvrdí totiž, že jednou z největších chyb, které se bezpečnostní složky dopustily před 11. zářím 2001, bylo, že si neuměly představit, jaké techniky dokáží teroristé využít.

Bezpečnostní složky totiž čas od času některé události vyhodnotí chybně. Například v roce 2011 se v bezpečnostní branži obecně věřilo, že tzv. Arabské jaro zapříčiní pokles radikalizace muslimské populace a vezme džihádistům vítr z plachet. Opak byl pravdou a extremisté v následujících letech rekrutovali rekordní množství bojovníků.

To se jim dařilo mimo jiné díky využití moderních technologií jako jsou počítače a sociální sítě. Teroristé šli ale ještě dál a opatřili si drony. Ty se totiž s rozvojem moderních technologií stávají mnohem dostupnější. Takže například během bitvy o Mosul v roce 2017 čelila irácká armáda dronům ve službách ISIS, jenž na vojáky útočily za pomoci granátů.

Experti očekávají, že drony budou v blízké budoucnosti stát jen o něco více než mobilní telefony. To dá teroristům do rukou relativně levný nástroj, který dokáže letecky na určený cíl (tím může být budova nebo člověk, zkrátka cokoliv, co dronu „ukážete“ na fotografii) dopravit libovolný náklad, například trhavinu.

Bezpečnostní analytici se teď obávají, že další na řadě je umělá inteligence. Ta bude v dohledné době také zřejmě relativně snadno k sehnání na komerčních trzích a dá se tak očekávat, že teroristé se trendu přizpůsobí a tuto pokročilou technologii bezpochyby využijí a zneužijí.

Jak se zneužití technologií ze strany teroristů bránit? Vlády s nimi musí v první řadě svést bitvu ve virtuálním světě. Sociální sítě jsou mocným nástrojem v rukách teroristických organizací a pokud by byl teroristům vzat, posloužilo by to možná dobré věci více než dobytí několika měst.

Důležité bude, aby si vládní analytici dokázali vůbec představit, že zneužití takových moderních vynálezů je možné. Jedině pak proti němu mohou účinně bojovat. Bude to více než nutné, protože celá řada expertů předpovídá, že z rozvoje dronů a umělé inteligence budou nejvíce profitovat právě různé zločinecké skupiny.

Témata:  USA 37145 terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy