Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vážné varování: Zničí nás asteroid, varuje Hawking

Stephen Hawking
Stephen Hawking
Foto: news.com

Londýn – Světoznámý vědec a profesor Stephen Hawking varuje před ničivou zkázou, která Zemi hrozí. Poukazuje, že Zemi s velkou pravděpodobností jednoho dne zničí asteroid.

Známý fyzik uvedl, že jednou z největších hrozeb pro lidstvo a zkázu veškerého života na planetě, jsou asteroidy, které létají vesmírem. Ve svém projevu ve videu, které vytvořilo globální hnutí Den asteroidu (Asteroid Day) Hawking řekl: „Jednou z největších hrozeb pro inteligentní život v našem vesmíru je kolize asteroidu s obydlenou planetou. Pravděpodobnost, že se to stane, je velmi vysoká."

Hnutí Asteroid Day chce více rozvíjet způsoby, jak účinně vychylovat asteroidy, které se dostanou do kolizního kurzu se Zemí, a jak identifikovat všechny neznámé asteroidy létající vemírem, které by nás mohly ohrozit.

NASA a další vesmírné agentury už v tuto chvíli sledují tisíce asteroidů, přesto však znají jen zlomek z obrovského množství objektů, které létají vesmírem.

Astronom Patrick Michel dodal: „Známe pouze asi 15 nebo 20 procent objektů, které jsou větší než několik set metrů. Pokud by tyto objekty dopadly na Zemi, mohou způsobit škodu nejen v konkrétních zemích, ale dokonce na celých kontinentech."

Navzdory tomu, co bývá vykreslováno v hollywoodských trhácích, v současné době neexistuje žádný osvědčený způsob, jak zasáhnout proti asteroidu, který by se dostal na kolizní dráhu s naší planetou.

Existuje ale celá řada nápadů, jako například vyslat kosmickou loď, která by mohla využít vlastní gravitaci, aby objekt vychýlila mimo kurs. Možnost vyslat k asteroidu jaderné zbraně, které by ho zničily, je pak prý naprosto nereálná, neboť by vznikly tisíce menších fragmentů, které by se dále řítily k zemi a které by zasáhly mnohem větší oblast.

„Čím více se dozvíme o všech těchto objektech, tím více budeme schopni zabránit jejich dopadu, který by pro nás byl nebezpečný," domnívá se astronomka Carolyn Shoemakerová.

NASA říká, že pozorně asteroidy sleduje. Ujišťuje také, že po dobu nejméně 100 let žádný nebezpečný objekt na povrch Země nedopadne.

Témata:  Stephen Hawking asteroid Země 1

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy