Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump ještě nemá vyhráno. Do Bílého domu může usednout Clintonová, tvrdí politici

Donald Trump a Hollary Clintonová
Donald Trump a Hollary Clintonová
Foto: Twitter

Washington - Ačkoliv se nově zvolený prezident Donald Trump postupně připravuje na roli nejmocnějšího muže světa, vše ještě může být jinak. Pokud se demokratická kandidátka Hillary Clintonová rozhodne nechat přepočítat hlasy, mohlo by se stát, že výsledek dopadne v její prospěch. Nově to tvrdí i američtí politici.

Zahraniční média živě spekulují o možnosti, že by Clintonová napadla volby a v některých státech nechala hlasy přepočítat. Nabádají ji k tomu nejen odborníci, ale nově i američtí politici.

Prezidentská kandidátka americké Strany zelených Jill Steinová vyzvala k přepočítání hlasů voličů ve třech amerických státech, protože existují obavy z manipulace. Informovala o tom tisková agentura DPA.

"Po společensky rozvratné a bolestné předvolební kampani, kdy se cizí agenti nabouravali do stranických databází, soukromých e-mailových účtů a databází voličů v některých státech, si mnozí Američané kladou otázku, zda jsou výsledky našich voleb věrohodné," uvedla Steinová.

"Proto je třeba nečekané výsledky voleb a hlášené nesrovnalosti vyšetřit ještě před oficiálním schválením prezidentských voleb 2016. Zasloužíme si volby, kterým můžeme důvěřovat," dodala Steinová.

K přepočítání vyzvali i odborníci

Skupina počítačových odborníků už dříve vyzvala štáb poražené demokratické kandidátky Hillary Clintonové, aby požádal o přepočítání hlasů ve třech "nerozhodných" státech. Experti tvrdí, že tam mohlo dojít k machinacím při sčítání hlasů nebo k počítačovému útoku na elektronický hlasovací systém. Informovala o tom televize CNN s odvoláním na obeznámený zdroj.

Podle televize by Clintonová měla žádat přepočítání hlasů ve státech Wisconsin, Michigan a Pennsylvanie. Odborníci totiž porovnali výsledky hlasování v obvodech, kde se hlasy voličů sčítaly elektronicky, s výsledky v obvodech, kde hlasy snímaly z papírového hlasovacího lístku. Zjistili, že tam, kde se hlasy sčítaly elektronicky, získala Clintonová o sedm procent méně hlasů.

Experti a vědci v čele s J. Alexem Haldermanom, ředitelem Centra pro počítačovou bezpečnost při University of Michigan, se domnívají, že proces sčítání hlasů ve zmíněných třech státech mohl narušit počítačový útok. Případně došlo k ruční změně výsledků. Tak či tak se domnívají, že došlo k manipulaci s hlasy, které by mohly ovlivnit výsledek voleb.

Problém může být i u volitelů

Trumpa může zradit nejen přepočítávání hlasů, ale i volitelé jako takoví. Vzhledem k tomu, že ve Spojených státech není zavedena přímá volba prezidenta, fakt, že Clintonová získala více hlasů než Trump, není proto rozhodující. Přesto stále může uspět.

Někteří volitelé totiž uvádějí, že jsou údajně bombardováni telefonáty, které se je snaží naklonit k hlasování proti Trumpovi. Saron Geise, volitelka z Arizony, řekla, že prý obdržela 8000 telefonátu a raději proto přestala zvedat telefon. Její kolega Robert Graham, předseda arizonské republikánské strany, to považuje za obtěžování.

Michael Baca, člen sboru volitelů z Colorada, připustil, že se snaží přesvědčit ostatní volitele, aby hlasovali proti Trumpovi. "Jsem bývalý člen armády a mými základními hodnotami jsou čest, odvaha, oddanost. Nevěřím, že je Donald Trump má," tvrdí. 

Clintonová na hlasy vyhrála, zradil ji volební systém

Američané v prezidentských volbách odevzdaly demokratce Clintonové o dva miliony hlasů více, než jejímu protikandidátovi Donaldu Trumpovi. 

Podle sčítacích komisařů, jejichž práce ještě neskončila, získala demokratická kandidátka 64,223.958 voličských hlasů, zatímco její republikánský soupeř 62,206.395 hlasů. Konečné oficiální výsledky se čekají koncem listopadu.

Navzdory této statistice Trump hlasování vyhrál, protože volby v USA nejsou přímé, jsou organizovány dvoustupňově. Rozhodující jsou počty získaných volitelů za jednotlivé státy, a ne celkový počet hlasů voličů.

Témata:  volby v USA Hillary Clintonová USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy