Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V reakci na úmrtí ženy s dítětem podpálili uprchlíci tábor na Lesbu

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Atény - Migranti v noci na dnešek znovu podpálili uprchlický tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos. Žhářství předcházel požár stanu, ve kterém uhořela žena s dítětem. Vznícení způsobil výbuch nádoby na plyn během vaření.

Podle řeckého tisku obě oběti patří k iráckým Kurdům. Do Atén ale musela být letecky přepravena 24letá žena s dvouletým dítětem ze sousedního stanu, protože utrpěly těžké popáleniny. Podle řeckého tisku je jejich stav kritický. Všichni čtyři byli příbuzní.

Premiér Alexis Tsipras prohlásil, že je "stejně jako celý řecký národ touto tragickou událostí šokován". Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) považuje "tento hrozný incident za důkaz neschopnosti evropských politiků řešit uprchlickou krizi". Panos Navrozidis z MVČK sdělil, že jeho organizace už upozorňovala na problémy v přeplněných táborech i na podmínky v táboře Moria. "Je zničující vidět, že se něco takového odehrává v Evropské unii," uvedl.

Nemocnice na ostrově přijala deset dalších obyvatel tábora, kteří utrpěli popáleniny a nadýchali se kouře. Svědci vypověděli, že oheň vypukl ve čtvrtek pozdě večer, když starší žena zažehla vařič. Oheň se přeplněným táborem, v němž je na 4500 lidí, rychle šířil. Zničeno bylo dvacet velkých a asi 100 malých stanů.

Několik obyvatel tábora se střetlo s policisty a dožadovalo se evakuace. Mnozí z uprchlíků čekají v táboře na vyřízení azylové žádosti nebo na deportaci do Turecka. Policisté zatkli 15 Afghánců, kteří zapalovali další ohně a vzdorovali pořádkovým jednotkám. Oheň se podařilo do tří hodin do rána uhasit, ale několik set uprchlíků muselo noc strávit venku.

Témata:  Řecko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy