reklama

V zájmu úspory energie se vláda v Caracasu rozhodla posunout čas. Podle agentury Reuters si 1. května Venezuelané přeřídí hodinky o třicet minut dopředu a tím vyrovnají dosavadní rozdíl oproti ostatním zemím stejného časového pásma.

Zmizí tak půlhodina, kterou dal Chávez v roce 2007 dětem navíc, aby nemusely tak brzo vstávat do školy. Extravagantní prezident tehdy argumentoval i tím, že hodinové členění časových pásem je umělé a zavedly ho Spojené státy.

„Tato extra půlhodina slunečního světla umožní lepší úspory energie, protože lidé už nebudou chodit domů z práce za tmy a zapínat světla a klimatizace," vysvětlil nové opatření ministr vědy Jorge Arreaza.

V Caracasu úřady také například pravidelně vyhlašují harmonogram, podle něhož mají obyvatelé jednotlivých čtvrtí vodu vždy jen v konkrétní dny v týdnu.

Venezuela je ve výrobě elektřiny ze 60 procent závislá na vodních elektrárnách. Kvůli suchu se ale nyní hladiny přehrad ocitly na minimální provozní úrovni. Podle expertů šlo krizi zabránit, kdyby vláda investovala do údržby nádrží a dotáhla do konce plánovanou expanzi termoelektrických elektráren.

Socialistická vláda svaluje vinu za kritickou energetickou situaci na sucho způsobené fenoménem El Niňo a na údajné sabotáže v rámci rozvodné sítě, z nichž viní opozici.