Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN odsuzuje raketové testy KLDR

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: veda-technika.blogspot.com

New York - Severní Korea provedla ve čtvrtek novou raketovou zkoušku, která byla pravděpodobně neúspěšná. Stalo se tak v den 104. výročí narození zakladatele severokorejského komunistického státu Kim Ir-sena. Rada bezpečnosti OSN v pátek tento pokud odsoudila.

Nejmenovaní jihokorejští a američtí představitelé uvedli, že neúspěšný test se pravděpodobně týkal nového, ještě neprověřeného typu rakety středního doletu Musudan.

Ta má údajně dolet 3000 až 4000 kilometrů, a je tedy schopna zasáhnout Jižní Koreu, Japonsko a zřejmě i americký tichomořský ostrov Guam. Jihokorejská agentura Jonhap uvedla, že střela explodovala ve vzduchu pár sekund po odpálení z východního pobřeží země.

Rada bezpečnosti OSN v pátek pokus o odpálení rakety středního doletu označila jako "jasné porušení" rezolucí OSN. Nejvyšší orgán světové organizace pohrozil, že podnikne další odvetné kroky proti Pchjongjangu.

Témata:  Severní Korea raketa

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy