Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soros tvrdě útočí na Trumpa. Jsem hluboce znepokojen tím, co se děje, přiznává miliardář

George Soros
George Soros
Foto: The Washington Note

Washington - Po sérii útoků proti přistěhovalcům a menšinám, které byly zaznamenány po amerických prezidentských volbách, finančník maďarského původu George Soros tvrdí, že věnuje 10 milionů dolarů ze své osobní nadace na boj proti nárůstu trestných činů z nenávisti. Ty jsou podle něj přímo spojeny se „zápalnou rétorikou", na kterou během kampaně vsadil Donald J. Trump. Informuje o tom server The Washington Post.

Soros v telefonickém rozhovoru tento týden uvedl, že je „hluboce ustaraný" kvůli stovkám zpráv o možných trestných činech z nenávisti, které byly ohlášeny po volbách amerického prezidenta - včetně mnoha incidentů, kdy neznámí vandalové na auta a budovy nasprejovali nacistické hákové kříže. Sám Soros, který má židovský původ, přežil holocaust.

„Musíme něco udělat, abychom potlačili to, co se tady děje," řekl Soros, podle kterého byly tyto „temné síly probuzeny" právě kvůli volbám a děním kolem nich.

Skupiny, které se staví proti Trumpově politice podle serveru hlásí, že od voleb získaly rekordní dary – jde například o organizace American Civil Liberties Union bojující za lidské svobody, Sierra Club či organizace Plánované rodičovství.

Soros je jedním z největších dárců, který svou pomoc směřuje na liberální a demokratické organizace, což z něj činí častý terč konzervativců, kteří ho kritizují za to, že má nadměrně velký finanční vliv na politiku.

Miliardář tvrdí, že jeho závazek věnovat 10 milionů dolarů na iniciativy bojující proti trestným činům z nenávisti nebyl zamýšlen jako politické prohlášení směřující proti osobě Donalda Trumpa. Soros však na druhé straně podle svých slov věří, že prohlášení Trumpovy kampaně a jeho příznivců - včetně pohrdavých poznámkách o muslimech, Mexičanech, ženách a dalších skupinách - jsou „přímo odpovědné" za nedávné problémy.

„Tyto událostí mají určitě základ v prezidentské kampani, ale projevily se až nyní," tvrdí Soros. Jeho nezisková skupina Open Society Foundations také plánuje v příštích týdnech utratit nejméně 5 milionů dolarů na financování grantů ve výši až 150.000 dolarů pro komunitní skupiny a organizace, které se věnují problematice lidských práv. Cílem je vytvořit plány pro boj s nedávnou vlnu nenávistných trestných činů a zároveň podpořit práci s oběťmi těchto incidentů.

Další peníze by jít na podporu národního úsilí, které by zlepšilo sledování trestných činů z nenávisti. Sami úředníci donucovacích orgánů přiznávají, že tato práce je ze strany úřadů neúplná. FBI minulý týden uvedla, že v loňském roce došlo k nárůstu trestných činů z nenávisti proti muslimským Američanům o téměř 67 procent - a nárůstů o 6 procent proti všem skupinám.

Skupina Southern Poverty Law Center uvádí, že obdržela více než 700 zpráv o obtěžování a případných trestných činech z nenávisti - přičemž většina se objevila ve dnech bezprostředně po volbách. Podle centra byly nejčastějším cílem přistěhovalci. Incidenty se ale také týkaly černochů, homosexuálů, muslimů a jiných menšin. Útoky byly jak verbální, tak i fyzické. Skupina uvedla, že rovněž obdržela 27 stížností na situace zaměřené na stoupence Trumpa.

Témata:  George Soros USA Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy