Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové mohou opět využívat základnu v Iráku, budou odtud útočit proti IS

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Teherán - Íránský ministr obrany Hosejn Dehkán opět povolil Rusku využívat leteckou základnu u Hamedánu k úderům v Sýrii. Toto rozhodnutí přitom v minulosti vyvolalo lavinu kritiky ve světě, ale i samotném Íránu.

Teherán a Moskva patří k hlavním spojencům syrského prezidenta Bašára Asada a pomáhají mu udržet se u moci. "V případě nutnosti mohou Rusové nadále využívat naši základnu k vojenským operacím (proti teroristickým milicím Islámského státu)," řekl ministr podle citace agentury DPA.

Svou základnu dal Írán Rusům poprvé k dispozici pro jejich údery na základny IS v Sýrii letos v létě. Vláda v Teheránu uváděla na obhajobu takové spolupráce argument, že jde o boj proti regionálnímu a globálnímu nebezpečí.

Kritici označovali příslušnou dohodu s Ruskem za protiústavní. Koncem srpna předseda íránského parlamentu Alí Larídžání ujistil, že Íránci "nedali základnu Rusům". "K přistání a startům ruských bojových letounů dochází jen kvůli dotankování," prohlásil. Pro uklidnění poslanců ale byla spolupráce s Ruskem pozastavena, i když ne zcela zrušena.

Témata:  Írán ruské angažmá v Sýrii Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy