Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fillon, nebo Juppé? Francie volí v posledním kole pravicových primárek

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Ve Francii se dnes koná závěrečné kolo pravicových primárek, z nichž vzejde kandidát pro prezidentské volby na jaře příštího roku. Volební místnosti se uzavřou v 19:00 SEČ a výsledky se čekají krátce poté. Prvního kola se minulou neděli zúčastnilo 4,3 milionu voličů.

Vítěz bude mít podle dosavadních průzkumů největší šanci stát se hlavou státu. Do finále se probojovali minulou neděli dva bývalí premiéři: François Fillon (62) a Alain Juppé (71).

Primárky pořádá hlavní pravicová strana strana Republikáni, ale zúčastnit se jich může každý, kdo zaplatil manipulační poplatek dvě eura (54 korun) a podepsal prohlášení, že sdílí politické hodnoty pravice a středu. Nemusí přitom mít stranický průkaz, což otvírá možnost taktického hlasování voličů jiného politického zaměření.

Sarkozy dnes patřil k prvním voličům u pařížských uren. Na veřejnosti se objevil poprvé od své porážky a odchodu z politiky, zdržel se ale jakéhokoli vyjádření.

Mnozí voliči podobně jako Sarkozy dorazili už časně, aby se vyhnuli frontám. "Dal bych přednost Juppému v sociálních věcech a Fillonovi v ekonomice. Je těžké to říci, ale nakonec jsem dal přednost tomu mít práci před jinými věcmi," vysvětlil hlasování pro nynějšího favorita student Gaétan (22) v Bordeaux, kde je starostou Juppé. V Lille naopak inženýr Antoine (37) hlasoval právě pro Juppého, protože Fillon je podle něj až příliš napravo.

Fillon nabízí radikální reformy a byl by vstřícnější k Rusku. Juppé je naopak pro zachování tlaku vůči Moskvě. Fillon získal podporu mnoha osobností, především ze strany exprezidenta Nicolase Sarkozyho, který v prvním kole skončil až třetí. Fillonovi se předvídá jasné vítězství i dnes, a to poměrem až 65 ku 35 procentům hlasů.

Témata:  Francie Alain Juppé François Fillon

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy