Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak vymýtit chudobu v Rusku? Vláda má plán, historik varuje před dalšími problémy

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Osvobození chudých od povinnosti platit daň z příjmu, které je navrhováno v Rusku, nevymýtí chudobu a naopak může být zneužívano. Tvrdí to alespoň ruský historik Pavel Aptekar v komentáři pro server Moscow Times, který sepsal ve spolupráci s ruskou novinářkou Marií Železnovou.

Malá naděje pro chudé

V nezvyklém projevu obavy o znevýhodněné obyvatele navrhuje sociální odbor ruské vlády zavedení progresivní stupnice zdanění osobních příjmů, přičemž ti nejchudší občané Ruska by měli být zbaveni povinnosti tuto daň odvádět, nastiňuje historik.  

"Avšak prozatím vágně popsaný návrh hrozí prohloubením deficitu regionálních rozpočtů," varuje Aptekar s tím, že právě tyto rozpočty nejvíce závisí na výnosech daně z příjmů. Plán také nabízí jen malou naději, že se jeho prostřednictvím podaří omezit chudobu v Rusku, tvrdí expert. Soudí, že takový úkol si spíše žádá, aby úřady poskytovaly cílenou podporu, nikoliv paušální daňové úlevy chudým.   

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Podle slov vicepremiérky Olgy Golděcové se vláda návrhem svého sociálního odboru na zavedení progresivních pásem pro osobní daň z příjmu již zabývá, poukazují Aptekar s Železnovou. Kritizují, že Golděcová neposkytla žádné konkrétní informace o zamýšleném vymezení hranice chudoby, ani odhady toho, jak opatření může ovlivnit regionální rozpočty, přičemž tyto informace považují za zásadní pro posouzení efektivity zvažovaných kroků.   

"V roce 2015 méně než 1,5 procenta všech zaměstnanců v Rusku dostávalo mzdu, která je nižší než 5965 rublů měsíčně (necelých 2400 korun, pozn. redaktora), zatímco zhruba 10 procent si vydělalo méně než je existenční mzda ve výši 9701 rublů (necelých 3800 korun, pozn. redaktora)," pokračuje historik. Sám se však v otázce vymezování hranice chudoby kloní k přístupu ekonomky Lilie Ovčarovové z Vysoké školy ekonomické v Moskvě, která chudobu posuzuje podle příjmů rozpočítaných na hlavu každého člena jedné domácnosti.   

Dle tohoto klíče tak v roce 2015 v chudobě žilo 14 procent ruských domácností a toto číslo se během první poloviny letošního roku ještě o procento zvedlo, konstatuje odborník. Dodává, že Ovčarovová vypočítala, že pokud by vláda chtěla od placení daně z příjmů osvobodit tyto osoby, nejbohatších desetina Rusů by musela platit daň z příjmu ve výši 25 procent, aby došlo ke kompenzaci ztrát v na příjmové straně rozpočtů.

Je třeba cílená pomoc

Progresivní daňový systém existoval v Rusku před rokem 2001, přičemž nejnižší sazba na škále byla 12 procent, zatímco lidé spadající do nejvyššího pásma platili 30-35 procent a fixní složku, připomínají Aptekar s Železnovou. Varují, že naděje na shromáždění vyšších daňových výnosů od nejbohatších se může ukázat jako iluzorní.

Byznysmeni a příslušníci střední třídy si najdou cestu jak "optimalizovat" své daňové odvody, což by nepochybně přineslo výpadek příjmů v regionálních rozpočtech, odkazuje historik na tvrzení Alexandry Suslinové z Ekonomické expertní skupiny. "Omezení sazeb pro chudé také může přimět některé daňové poplatníky skrývat své příjmy a zaměstnavatele vykazovat nižší výplaty," domnívá se expert. Obává se, že opatření také může omezit zdroje pro penzijní a další vládní fondy.        

Návrh Golděcové nebude ani efektivním nástrojem v boji s chudobou, konstatují Aptekar s Železnovou. Poukazují, že rodina se třemi dětmi a celkovým měsíčním příjmem 50 tisíc rublů (zhruba 19,5 tisíce korun, pozn. redaktora) by platila plnou daň, byť její příjem na hlavu jen mírně převyšuje náklady na život.       

Cílená pomoc domácnostem v nouzi, by tak představovala efektivnější krok, souhlasí Aptekar s názory ekonomky Ovčarovové. Závěrem připomíná, že taková pomoc  by byla záhodná, jelikož rodiny s dětmi tvoří největší část ruských chudých.  

Témata:  Rusko ekonomika chudoba

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.