reklama

Dva kandidáti v prezidentských volbách v roce 2016 v USA byli často prezentováni jako jednoznačně špatná volba. Někteří proto odpověděli tak, že se zdrželi hlasování, nebo hlasovali pro kandidáta třetí strany, píše server The Independent.

Jiní hlasovali pro demokratickou kandidátku, která sice v lidovém hlasování na počet hlasů vyhrála, ale v konečném výsledku kvůli počtu volitelů s Trumpem prohrála - a to navzdory tom, že dříve upřednostňovali senátora Bernieho Sanderse. Neúspěšně se tak pokusili zabránit průmyslníkovi Trumpovi, aby se dostal do Bílého domu.

nějvětší chybu prý ale udělali to, kteří nakonec zůstali doma. Chomsky poslal zprávu všem liberálním voličům, kteří odmítli hlasovat pro zastavení Donalda Trumpa tím, že by volili Hillary Clintonovou.

V rozhovoru pro Al Jazeeru oslavovaný americký filozof a lingvista argumentoval, že volby opravdu byly o hlasování pro menší ze dvou zel. Těm, kteří se rozhodli, že tak neučiní a že k volbám nepůjdou, poslal jasný vzkaz: „Myslím, že jste udělali velkou chybu."

„Existují dva problémy," řekl. „Jedním z nich je jakýsi morální problém: budete hlasovat proti většímu zlu, i pokud nemáte náhodou rádi toho druhého kandidáta? Odpověď na tuto otázku je ano. Máte-li jakékoliv morální porozumění, chcete většímu zlu zabránit," myslí si Chomsky.

„Za druhé je faktická otázka: jak porovnat Trumpa a Clintonovou? Myslím, že jsou velmi odlišní. Clintonová se mi vůbec nelíbila, ale její pozice jsou mnohem lepší než Trumpovy. A to ve všech bodech, které si jen umím představit," vysvětluje lingvista.

Chomsky představil apokalyptický pohled na to, co Trumpova administrativa přinese. Již dříve v listopadu Chomský prohlásil, že republikánská strana je „nejnebezpečnější organizace ve světových dějinách" Nyní připomíná třeba to, žeTrump tvrdí, že změna klimatu je podvod.

„Poslední věta se může zdát bizarní, a možná i odporná," řekl. „Ale je to tak? Fakta naznačují něco jiného," tvrdí vědec, který poukazuje, že takový postoj může vést až k destrukci organizovaného lidského života. „Pro takový postoj tu není žádný historický precedent," varuje Chomsky. Podtrhuje své varování a dodává, že lidé „urychlili závod ke katastrofě".