Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

F1: Nico Rosberg slaví v Abú Zabí první titul!

Nico Rosberg
Nico Rosberg
Foto: Daimler AG

Abú Zabí - Jak se Rosberg k titulu dostal... čtěte.

Poslední závod sezony byl hlavně ve znamení loučení a souboje o titul mistra světa. S místem v F1 se po tomto závodě rozloučí Jenson Button a Felipe Massa. Jsou zde ještě další adepti na konec kariéry, ale ti ji neukončí dobrovolně, pokud je v dalším ročníku neuvidíme. 

Start proběhl v poklidném duchu. Pouze Ricciardo neodstartoval ideálně a propadl se za Räikkönena a za něj se nalepil Vettel. Do první zatáčky probrzdilo několik pilotů, ale na pořadí to nemělo žádný vliv. Po drobném kontaktu s Hülkenbergem se však roztočil Max Verstappen a propadl se na poslední místo, v závodě však pokračoval.

 

A heart in mouth moment for Max Verstappen!#AbuDhabiGrandPrix #bbcf1 pic.twitter.com/zbyctGnpMW

— BBCF1 (@bbcf1) November 27, 2016

První trojice po prvních kolech byl Hamilton, Rosberg a Räikkönen. Magnussen zaznamenal technické problémy poté, co způsobil žluté vlajky a musel ze závodu odstoupit. Problémy potkaly i Bottase, který předním svedl pěkný souboj se svým týmovým kolegou. Fin byl nakonec donucen odstoupit ze závodu. 

Už v 7. kole byl Hamilton povolán k mechanikům. S ním si pro nové pneumatiky dojel i Räikkönen a Alonso. O kolo později zastavili Rosberg s Vettelem a na trať se vrátili ve stejném pořadí. Všichni obuli měkkou směs pneumatik. Ve dvanáctém kole odstoupil Jenson Button kvůli selhání zavěšení pravého předního kola po tvrdším přejetí obrubníku. 

 

Jenson Button. THAT was NOT in plan. Not the way he wants to bow out. Is that it for him in F1? https://t.co/je9A6SVUfd pic.twitter.com/pfuZ2DDnco

— Sky Sports F1 ???? (@SkySportsF1) November 27, 2016

Zajímavou strategii zvolil Verstappen, který nezastavil v boxech spolu s ostatními a i po 15 kolech krouží na 2. místě před Rosbergem. V 16. kole zastavil u kraje trati Kvjat pro technické problémy, čímž pro něj závod skončil. 

 

#Kvyat #AbuDhabiGP pic.twitter.com/SLr4mQZTW1

— Mattzel89 (@Mattzel89) November 27, 2016

Ve dvacátém kole dostal Rosberg pokyny, aby Verstappena předjel, protože ho na starších pneumatikách zdržoval. Hned tak tvrdým soubojem učinil. Ve 22. kole zajel k mechanikům Verstappen, který závod nejspíše odjede jen na jednu zastávku v boxech, zatímco všichni ostatní ze špičky pojedou na dvě. 

V pětadvacátém kole zajel k mechanikům Ricciardo pro další "žluté" pneumatiky. Räikkönen zastavil o kolo později a na trať vyjel až za Verstappenem a Ricciardem. 

První desítka v polovině závodu: Hamilton, Rosberg, Vettel (všichni tři bez 2. zastávky), Verstappen, Ricciardo, Räikkonen, Massa, Alonso, Hülkenberg a Pérez.

Na konci 28. kola zajel k mechanikům Hamilton a o kolo později Rosberg. Výměny kol proběhly v pořádku a oba piloti zůstali ve stejném pořadí, pouze Vettel si ještě neodbyl zastávku v boxech a několik kol se ocitl ve vedení závodu. Rosberg však Hamiltona začal stahovat, až se rozdíl mezi nimi ustálil na 1,4 sekundy. Oba přitom stahovali Vettela na prvním místě, který stále nebyl na druhé návštěvě u mechaniků.

V 38. kole i Vettel zajel k mechanikům pro měkké pneumatiky. Pořadí v závodě se ustálilo na dvojici mercedesů v čele, o tři sekundy za nimi bojující dvojice Verstappen-Ricciardo a po nich dvojice Ferrari. Ve 43. kole spolu kolidovali Palmer a Sainz. Angličan zezadu narazil do Španěla. Tomu po kolizi přestala fungovat převodovka a odstavil své auto na kraji trati.

Deset kol před koncem se Vettel nalepil na Ricciarda a o kolo později ho na novějších pneumatikách připravil o 4. místo. Rosberg mezitím stáhl Hamiltona pod jednu sekundu. A protože jezdí Hamilton pomaleji, dotahuje se na ně i dvojice Verstappen a Vettel. Němec je přitom velmi rychlý, na čerstvějších pneumatikách útočí 7 kol před cílem na Verstappena. 

Pět kol před koncem se ze dvou dvojic na čele stala celkem kopaktní čtveřice. Vettel se přitom dostal před Verstappena a vydal se stíhat Rosberga. Zatímco se poťukaly oba manory, Hamilton dostává do sluchátek instrukci, aby zrychlil, protože nejspíše schválně brzdí Rosberga, aby jej předjeli další piloti. 

Meanwhile pic.twitter.com/apNpnA1t1w

— Racing Humour (@racinghumour) November 27, 2016

Vettel se nalepil na Rosberga a hledal skulinku, kde by jej předjel. "Nico, třetí místo si můžeme dovolit," zní Rosbegovi do uší. Drama všude, kam se na trati člověk podívá. Hamilton ještě více zbržďuje Rosberga. "Stejně teď prohrávám titul mistra světa," hlásí Hamilton týmu.

V posledním kole se Rosberg dostal pod sekundu za Hamiltona a Vettel stále útočí. Rosberg odolává. Poslední zatáčky. Rosberg dojíždí na druhém místě a je mistrem světa Formule 1!

Donuts, world champion style! ????????#F1Finale #AbuDhabiGP ???????? pic.twitter.com/qCtP2slIzt

— Formula 1 (@F1) November 27, 2016

Témata:  Nico Rosberg Formule 1 Lewis Hamilton

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy