Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vztahy mezi USA a Kubou se opět zhorší? Havana musí změnit politiku, varuje Trumpův muž

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Reince Priebus, předseda Národního výboru Republikánské strany a budoucí personální šéf Bílého domu, dnes uvedl, že Donald Trump zvrátí vstřícnou politiku Washingtonu vůči Kubě, pokud Havana nezmění svoji dosavadní politiku.

Současné ujednání mezi Spojenými státy a Kubou je prospěšné pouze pro karibský ostrov, prohlásil Priebus. Pro pokračování diplomatických styků bude Trump podle něj chtít, aby se Kuba dala do pohybu "správným směrem".

Jako příklad pozitivních změn, které by měly na komunisty ovládaném ostrově nastat, jmenoval budoucí druhý nejdůležitější muž Bílého domu dodržování náboženské svobody.

Trump může dosavadní politiku Baracka Obamy vůči Kubě zvrátit snadno i bez souhlasu Kongresu, neboť současná hlava USA ji do praxe uvedla takzvaným exekutivním nařízením, kterým sama Kongres obešla.

Dosluhující prezident Obama a bratr zemřelého Fidela Raúl Castro oznámili novou kapitolu ve vztazích USA a Kuby v prosinci 2014. Loni v létě obě země po více než padesáti letech vzájemně otevřely své ambasády v Havaně a ve Washingtonu.

Témata:  Donald Trump USA Kuba

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy