Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Radikální změna na Slovensku? Církev chce omezit práci v neděli

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Katolická církev na Slovensku prosazuje omezení práce v neděli. V novém pastýřském listu dále vyzývá věřící, aby o nedělích nenavštěvovali obchody.

Katolická církev má na Slovensku silný vliv, v pětimilionové zemi se k ní hlásí většina obyvatel.

"V neděli by měla být rodina pohromadě. Všude kolem ovšem vidíme, že mnoha otců musí pracovat na stavbách či na developerských projektech i dva až tři týdny bez přestávky. Také řada žen-matek nemůže neděle prožít s rodinou, protože je tráví v obchodních provozech," uvedla Konference biskupů Slovenska.

Katolická církve rovněž vyzvala podnikatele, aby nevyžadovali od svých zaměstnanců práci v neděli, pokud to není společensky nevyhnutelné.

"Nezapomínejme ovšem, že když jako křesťané a katolíci nezměníme své návyky a s nimi související nároky na druhé, nadarmo budeme vyzývat občanské představitele, aby upravili pravidla nedělního prodeje. Nezapomínejme, že i každý prodavač má svou rodinu a v neděli někomu chybí," upozornili biskupové.

Na Slovensku musejí být obchody zavřené jen v první den roku, dále na velikonoční neděli a o části Vánoc. Zákaz nedělního prodeje loni v březnu zavedlo Maďarsko. Letos ale nařízení zrušilo. V Česku nově musejí mít velké obchody ze zákona zavřeno o sedmi svátcích.

Témata:  Slovensko církev zaměstnanci

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy