Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hofer se chce sblížit s Ruskem? V Rakousku se odehrála žhavá debata

Norbert Hofer
Norbert Hofer
Foto: Facebook

Vídeň – Kandidáti na rakouského prezidenta Alexander Van der Bellen a Nobert Hofer se jen několik dní před volbami střetli v televizní debatě. Mluvilo se nejen o Evropské unii a migrantech, ale třeba i o Donaldu Trumpovi nebo Rusku, uvádí server The Local.

Zelenými podporovaný Van der Bellen obvinil jeho rivala z pravicové Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Hofera, že vyvolává nejistotu, když hrozí, že Rakousko dostane pryč z Evropské unie. Hofer už dříve řekl, že by chtěl uspořádat referendum o členství jeho země v EU v případě, že by do bloku vstoupilo Turecko, nebo kdyby se Brusel pokoušel dále centralizovat moc.

„FPÖ se pohrává s vystoupením Rakouska po dobu 20 let. Mnoho politiků v Evropě se obává, že pouhá spekulace by mohly být spouštěcí mechanismus ... lavinou pravicového populismu," řekl dvaasedmdesátiletý Van der Bellen během živé debaty vysílané soukromým kanálem ATV.

„Nejdůležitější věc je solidarita mezi členskými státy, jinak se nebudeme moci prosadit sami tváří v tvář Rusku nebo Spojeným státům," varoval kandidát zelených. Hofer (45) však tato obvinění odmítl s tím, že média podle něj pouze straší občany. „Nebude 'Oexit'. Opakovaně jsem říkal, že chci pozitivní vývoj v EU," opáčil Hofer.

Zatímco Van der Bellen zdůraznil, že pro Rakousko jsou důležité vztahy s jeho největším obchodním partnerem, kterým je Německo, Hofer slíbil, že začne usilovat o těsnější vztahy s východními a středoevropskými sousedy a především s Ruskem.

Odsoudil také německou kancléřku Angelu Merkelovu za to, že „způsobila Evropě těžká zranění" její politikou otevřených dveří, která dle jeho slov přesun stovek tisíc migrantů „včetně teroristů přes Rakousko".

Hofer také napadl Van der Bellena za kritiku vítězství Donalda Trumpa v amerických volbách. „Není chytrý tah popsat prezidenta jako potížistu," upozornil jej.

Van der Bellen ale přešel do protiútoku a tvrdil, že politici z celé Evropy cítí „starosti" kvůli příchodu zvoleného amerického prezidenta, který byl obviněn ze sexistických útoků na ženy a který ohrožuje práva menšin.

Stejně jako Trump i dalších populistické skupin v Evropě, FPÖ posiluje svou podporu tím, že rozdýchává obavy kvůli otázkám imigrace a tomu, co popisuje jako elity odtržené od reality.

Lidé v květnovém druhém kole odevzdali více hlasů Van der Bellenovi, ale FPÖ u soudu zvrátila výsledek kvůli procesním chybám. V říjnu proto soud nařídil opakování druhého kola. Nového prezidenta si lidé zvolí 4. prosince.

Průzkumy veřejného mínění naznačují, že hlasování bude stejně jako napoprvé velmi těsné. Hofer řekl, že tentokrát už výsledek nezpochybní. „Už se to nestane znovu, to mohu zaručit. Celý svět ná bude pozorovat," uvedl Hofer.

Témata:  Rakousko Norbert Hofer

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy