reklama

Slovenskem v posledních dnech otřásají případy lidí, kteří si stěžují na neuspokojivou či život ohrožující zdravotní péči v různých nemocnicích. Nezřídka při tom šlo podle tamních médií i o život.

Vše odstartoval příspěvek, který na sociální síti zveřejnila jedna z návštěvnic nemocnice v Nitre. Ta, ačkoliv se pyšní oceněním Nemocnice roku 2016, údajně málem nechala zemřít pacientku.

"Jsem znechucená z přístupu sestřiček a lékaře. Přišli jsme ve dvě v noci se žlučníkovým záchvatem. Vzbudili jsme sestřičku, řekla, že máme chvilku počkat v čekárně, že volá lékaře. Tak jsme čekali. Uběhlo 10 minut a nic. Dobře, lékař asi něco má, když nechodí, sestřičky se zatím bavily klidně uvnitř. Hned na to přijela sanitka s babičkou, která byla v hrozném stavu, ještě na chodbě její dávali rychle infuze, lékař ze záchranky se nás ptá, zda je někdo uvnitř. Tak jsme mu řekli, že ne, ať klidně klepe. Sestřička otevřela a on jí říká, že mají urgent, babičce praskl vřed, ztratila 2 litry krve a potřebuje okamžitě ošetřit. Sestřička řekla, že ok, počkejte na chodbě, už jsem lékaře volala," popisuje hrůzný zážitek žena.

"Po dalších 10 minutách se paní na chodbě, jen v pyžamku a pod tenoučkou dekou, dostávala do šoku. Zdravotníci ze záchranky kolem ní běhali a dělali maximum. Lékař ze záchranky znovu klepe sestřičce a říká, poslyšte, ale ta paní nám tu umírá, kde je ten lékař??? Sestřička, že už ho volala a že ho nemohou najít!!!! (Ne, neoperuje ani nic, jen ho neumí najít!!!) Doktor ze sanitky jí říká, že tedy alespoň dovnitř ať ji dají, že upadá do šoku, potřebuje se zahřát a musí jí téct infuze..." pokračuje v hrůzném vyprávění žena.

"Sestřička mu řekla, že ho nemůže pustit dovnitř. Po 20 minutách od příchodu doktor stále nikde, paní sténá na chodbě, doktor ze záchranky klepe potřetí!!! že to nemyslí vážně, že ta paní umírá na ztrátu krve a je v šoku!!! Že ať někoho zavolá nebo alespoň z ARO ať přijdou. A sestřička??? Na ARO také nebudou vědět co s ní, musíte čekat venku!!! Uběhlo 25 minut, co přijela záchranka, příteli se žlučníkovým záchvatem tak zvedli tlak a hněv mu vyplavil tolik adrenalinu, že na bolest zapomněl, a řekl, že jedeme domů, že tam čekat nebudeme. A paní? Sténala stále na chodbě v tom mrazu a sestřičky se v ambulanci bavily. A doktor? Bůh ví, kde byl ... Zajímalo by mě, kdy lékař přišel a zda babičku zachránili..." uzavřela žena šokující zážitek.

Příběh z nemocnice vyvolal lavinu

Média výše uvedený příběh zveřejnila a obratem se jim začali ozývat další nespokojení pacienti, kteří popisují hrůzné zážitky z nemocnic po celém Slovensku. Server topky.sk zveřejnil případ pacientky nemocnice v Topolčanech, která tvrdí, že ji tamní primář ortopedického oddělení málem dohnal k sebevraždě.

Pacientka ortopedie v Topolčanech navštěvovala nemocnici 10 let, má za sebou 7 operací kolena, a podle svých slov si vytrpěla mnoho bolesti. To, co zažila před nedávnem, ale údajně překonalo vše, s čím se doposud setkala.

Pacientka navštívila svého ortopeda kvůli bolestem. "Lékař mě na druhý den objednal na hospitalizaci, i když jsem mu říkala, že jsem už půl roku objednána ke specialistovi s jiným zdravotním problémem. Sám uznal, že k dotyčnému lékaři se dlouho čeká, ale slíbil mi, že to vyřeší," popsala nevinně vypadající začátek pekla.

Po nástupu do nemocnice provedli lékaři a sestry pacientce odběry a dostala léky proti bolesti. Druhý den ráno přišla vizita a tehdy se to všechno spustilo. Službu konající lékař pacientku urazil a ponížil. "Řekl mi, že jsem tlustá. Říkala jsem mu, že se snažím zhubnout ale nedaří se mi," vzpomíná pacientka. Odpověď od člověka, který má pomáhat, by položila i silnější povahy. "Můj dědeček po návratu z koncentračního tábora vážil 35 kg, protože tam jen dělali a jedli jednou za den," uvedl údajně lékař.

Po tomto šokujícím zážitku zůstala žena ležet na nemocničním lůžku ještě dva dny. Na další vizitu přišel primář, který si také neodpustil komentáře narážející na váhu pacientky. "Na mou otázku jak mám zhubnout, protože se nemohu dobře hýbat odpověděl: nežral!"

Žena se ještě zmohla na otázku ohledně specialisty, který jí byl slíben a vyšetření u něj mělo být zařízené. "Primář mi řekl, že oni to řešit nebudou a mám se přeobjednat. O dvě hodiny mi přišla říct sestřička, že se mám sbalit a odejít domů."

Pacientka má nyní obavy z kontroly, kterou měla absolvovat, ale strach ze setkání s dotyčným primářem jí to nedovolil. "Připomnělo by mi to celé trauma, ale i hloupost, kterou jsem skoro udělala. Byla jsem v takové depresi, že jsem pomýšlela na sebevraždu," přiznala žena.

Nepopírá, že má s nadváhou problém, po první výměně kolenního kloubu ještě zvládala chodit a podařilo se jí zhubnout. Nyní toho ale prý není schopna. "Teď jsem ráda, že za pomoci dvou francouzských berlí ujdu alespoň 20 metrů," dodala žena.