Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za pálení americké vlajky odebrání občanství nebo vězení? Trump chce nastolit tvrdá pravidla, ale...

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington - Nově zvolený americký prezident Donald Trump si přeje tvrdý trest pro lidi, kteří zapálí americkou vlajku. Jeho návrh se však nesetkal s kladným přijetím ani mezi republikány.

"Nikdo by neměl mít právo pálit vlajku Spojených států. Za takový čin by mělo hrozit odebrání občanství či odnětí svobody," napsal republikán Trump na twitteru.

Jeho tvrzení je ale v rozporu s prvním dodatkem ústavy Spojených států, která se mimo jiné vztahuje na svobodu projevu, uvedla agentura AP. V roce 1969 americký nejvyšší soud rozhodl, že osoby, které se tohoto činu dopustí, chrání právě tato část ústavy.

Republikánský poslanec Sněmovny reprezentantů a Trumpův stoupenec Sean Duffy řekl, že s Trumpem nesouhlasí. "Chceme chránit lidi, kteří se rozhodnou protestovat... S panem Trumpem nesouhlasím," vysvětlil.

Zatímco ve Spojených státech a Kanadě zákon pálení vlajky nezakazuje, v Číně a Saúdské Arábii za takový čin hrozí vězení. V Česku je podle zákona z roku 2001 pálení vlajky přestupkem s pokutou až 10 tisíc korun.

Témata:  Donald Trump vlajky států USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.