Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K útoku v Ohiu se přihlásil Islámský stát. Útočník prý byl jeho voják

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Washington – Tisková agentura Islámského státu Amak, která šíří prohlášení teroristů, dnes uvedla, že somálský student, který v pondělí útočil v kampusu státní univerzity v Columbusu, byl „vojákem" Islámského státu (IS). Muž zranil 11 lidí.

Útočník, identifikovaný jako Abdul Razak Ali Artan, nejprve najel autem do lidí, kteří stáli na chodníku, pak z vozu vystoupil a napadl další lidi sekáčkem na maso. Při zásahu policie byl zabit.

Američtí odborníci uvádí, že pondělní Artanův útok připomíná vražedné metody doporučované IS. Podle vyšetřovatelů však nejsou důkazy o tom, že by Artan instrukce IS znal, napsala agentura AP.

Experti také pozorňují také na to, že nový vícejazyčný časopis teroristů Rumiyah publikuje výzvy k vraždění „nevěřících" jakýmikoli zbraněmi, jež jsou v dosahu. V posledních týdnech zveřejnil podrobné instrukce, jak provést útok nožem, automobilem nebo jinými způsoby.

Útok v Ohiu odpovídá instrukcím IS o chování "osamělých vlků" v západních státech. Říjnové číslo časopisu Rumiyah popisovalo techniku bodných ran a další číslo vražedné operace automobilem. Minulý víkend časopis informoval o dalších možných útočných metodách, které zobrazovalo i brutální video.

Artan se narodil v Somálsku a v roce 2014 získal povolení k trvalému pobytu v USA. Podle amerických vyšetřovatelů zřejmě žil sedm let v Pákistánu. Na univerzitě v Columbusu studoval třetím rokem.

Témata:  USA Islámský stát terorismus

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy