Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpovo zvolení spustilo vlnu rasismu? Je to vážné, burcuje organizace

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

New York - Téměř 900 útoků. Taková je bilance napadení během prvních deseti dní od voleb, v nichž vyhrál republikánský kandidát Donald Trump nad demokratickou rivalkou Hillary Clintonovou.

Americká nezisková organizace zabývající se bojem za občanská práva vyzvala nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa, aby veřejně odsoudil rasismus a fanatismus.

Podle jejích statistik se ve Spojených státech během prvních deseti dní od jeho vítězství v prezidentských volbách dne 8. listopadu odehrálo přes 860 incidentů. Všechny souvisely s předsudky a rasismem, uvedla agentura AP.

Organizace Southern Poverty Law Center (SPLC), ve volném překladu Právní centrum pro chudé z amerického Jihu, tvrdí, že v daném časovém úseku sesbírala 867 incidentů, které pramenily z nenávisti. Vycházela přitom pouze z informací v médiích a na svých webových stránkách, a ačkoliv každý incident neověřovala, podvod prý vyloučila. Útoků však může být mnohem víc.

Největší počet incidentů tvořilo napadení z nenávisti zaměřené proti imigrantům a Afroameričanům. Podle zprávy organizace se s konflikty potýkají i učitelé na školách, kteří v souvislosti s předvolební rétorikou zaznamenali přes 2500 fyzických konfliktů, výhružek a dalších incidentů.

Organizace také vyzvala nastávajícího prezidenta Trumpa, aby kromě odsouzení těchto útoků a jejich motivů uplatnil v praxi svůj slib chránit všechny Američany.

Témata:  USA Donald Trump napadení

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy