Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Netanjahu vyzval svět: Golanské výšiny patří už navždy Izraeli

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: Facebook

Jeruzalém – Svět by si měl konečně uvědomit, že Golanské výšiny už napořád zůstanou v rukou Izraele. Prohlásil to izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Sýrie kontroluje na Golanských výšinách asi 510 kilometrů čtverečních, Izrael okupuje 1200 čtverečních kilometrů.

Židovský stát tuto část Sýrie obsadil po sedmidenní válce v roce 1967. Větší část Golanských výšin Izrael obsadil před téměř půlstoletím po sedmidenní válce a později anektoval. Mezinárodní společenství však tento krok neuznalo.

Netanjahu svůj výrok pronesl před začátkem zasedání svého kabinetu na Golanských výšinách. Jde o vůbec první zasedání izraelské vlády v této oblasti. Netanjahu podle svých slov také pochybuje, že by se Sýrie mohla vrátit do situace před nynější devastující občanskou válkou.

Premiér dodal, že se nebude stavět proti diplomatickému úsilí stabilizovat Sýrii, pokud to nebude na úkor bezpečnosti Izraele. Zdůraznil přitom, že hranice se každopádně měnit nebudou a že je načase, aby svět už konečně uznal svrchovanost Izraele nad Golanami.

Témata:  Benjamin Netanjahu Sýrie Golanské výšiny

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy