Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Poprask v Austrálii. Parlament obsadili aktivisté podporující migranty

Rozruch v Austrálii: Do parlamentu vtrhli aktivisté podporující migranty
Rozruch v Austrálii: Do parlamentu vtrhli aktivisté podporující migranty
Foto: YouTube

Canberra - Dnešní zasedání australského parlamentu muselo být přerušeno poté, co do budovy demonstranti, kteří kritizují úřady za jejich zacházení s žadateli o azyl.

Austrálie uplatňuje přísnou azylovou politiku a běžence, kteří doplují k australským břehům, zadržuje a posílá do táborů v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea.

Na ochoz určený v parlamentu pro veřejnost se dostala asi třicítka demonstrantů a provolávali "Uzavřete tábory!" Někteří z nich si údajně přilepili ruce k zábradlí, aby je ochranka nemohla odvést. Předseda Poslanecké sněmovny Tony Smith kvůli incidentu na 40 minut přerušil jednání poslanců.

Premiér Malcolm Turnbull a další vládní poslanci během přestávky jednací sál opustili, zatímco většina příslušníků opoziční Australské labouristické strany zůstala.

Dalších 20 protestujících vytvořilo lidský řetěz v budově parlamentu mimo jednací sál. Požadovali, aby Austrálie dovolila uprchlíkům, kteří se na lodích pokoušejí dospět k australským břehům, usadit se na australském území.

"Jsme tady, protože jste se stali světovými vůdci v krutosti," křičel jeden z účastníků protestu. "Jsme tu, protože vaše politika nám láme srdce," řekl další.

Témata:  Austrálie uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy