Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otřesy v Polsku zasypaly horníky. Pět jich zemřelo

Důl, ilustrační foto
Důl, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Varšava - V dole Rudna na těžbu mědi ve městě Polkowice na jihozápadě Polska dnes zahynulo pět horníků a další 3 jsou pohřešováni. Neštěstí zavinil otřes o síle 4,4 stupně. V postižené oblasti bylo v tu chvíli 30 horníků. Většinu z nich se záchranářům podařilo dostat na povrch.

Otřes o síle 4,4 stupně nastal v úterý krátce po 21:00 SEČ v dole Rudna ve městě Polkowice. Jeho ohnisko bylo v poměrně malé hloubce pouhých deseti kilometrů, což umocnilo jeho vliv na dění v dole patřícím společnosti KGHM, která je druhým největším producentem mědi v Evropě.

V postižené oblasti v tu chvíli pracovalo pod zemí 30 horníků. Většinu z nich se záchranářům podařilo dostat na povrch. Zranění byli převezeni do nemocnice. Dva mrtví byli objeveni ještě v noci a tři během dneška.

Tři z horníků utrpěli podle nemocniční mluvčí zranění hlavy a zad, ale jejich život není ohrožen. Po pohřešovaných dál pátrá devět záchranných týmů.

"V tuto chvíli máme bohužel tři oběti a pět lidí stále pod zemí, ke kterým se snažíme dostat," řekl na tiskové konferenci ředitel dolu Pawel Markowski. Záchranáři podle něj jednoho z pohřešovaných horníků zahlédli, nedokážou ale říci, zda je naživu.

Témata:  Polsko doly neštěstí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy