Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko zvyšuje bojovou pohotovost protivzdušné obrany na Krymu. Hrozí z Ukrajiny nebezpečí?

Ruské bojové letectvo
Ruské bojové letectvo
Foto: mil.ru

Moskva - Ruská armáda dnes v reakci na ohlášené ukrajinské cvičné manévry uvedla do stavu zvýšené bojové pohotovosti protivzdušnou obranu na anektovaném Krymu. V médiích se dokonce začalo spekulovat, že Rusko bude ukrajinské rakety sestřelovat.

Chystané cvičné střelby budou podle kyjevských médií v ukrajinském vzdušném prostoru nad otevřeným mořem a už dříve vyvolaly tvrdou kritiku Moskvy. Ta ještě zesílila po úterním varování ukrajinských úřadů, že během cvičení nebude vzdušný prostor nad Krymem bezpečný.

V ruském tisku se dnes objevily informace, že Rusko Ukrajině pohrozilo raketovým protiútokem, pokud se manévry budou konat. Armáda prý je připravena sestřelovat ukrajinské rakety a napadnout i palebná stanoviště na ukrajinském břehu. Kreml na dotaz novinářů oznámil, že o žádných podobných výhrůžkách nic neví.

Mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Andrij Lysenko dnes řekl, že armáda navzdory hrozbám od plánů na cvičné střelby neustoupí. "Nikdo nám nebude radit, co máme na svém území dělat," řekl Lysenko.

Přesnější informace o místu cvičných střeleb ukrajinská média nepřinesla. Ruská civilní letecká služba Rosaviacija konstatovala, že ukrajinská armáda chce střelby provést v ruském vzdušném prostoru. Kyjev toto oznámení označil za hysterické.

Témata:  Ruská armáda Krym Armáda Ukrajina

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy