Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo bude nový prezident Francie? Fillon je favoritem

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Prezidentské volby, které se budou konat ve Francii na jaře v roce 2017, by měl vyhrát François Fillon. Ukázal to průzkum, který dnes zveřejnila francouzská agentura Elabe.

V květnovém, druhém kole může podle ankety silně konzervativní Fillon porazit kandidátku krajní pravice Marine Le Penovou poměrem 66 ku 34 procentům odevzdaných hlasů.

Postup Fillona a Le Penové z prvního, dubnového kola do závěrečného duelu nemůže podle průzkumu ohrozit žádný z dosud uvažovaných kandidátů z řad vládních socialistů a dalších politických formací.

Fillon by nyní v prvním kole získal 30 procent, Le Penová 25 procent, zatímco prezident François Hollande sedm a premiér Manuel Valls devět procent hlasů. Oba socialisty by podle Elabe dokonce předstihl šéf radikální levice Jean-Luc Mélenchon s 12 procenty.

Témata:  Francie François Fillon

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy