Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

FBI bude moci pronikat do všech počítačů

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - V USA selhal poslední pokus o zablokování policejních pravomocí. Ty umožní FBI pronikat do cizích počítačových sítí.

Změny podle kritiků ohrozí právo nevinných Američanů na soukromí a mohou být zneužity budoucí vládou nového prezidenta Donalda Trumpa.

Demokratický senátor Ron Wyden se podle agentury Reuters třikrát neúspěšně pokusil navrhnout odložení změn, které vstoupí v platnost ve čtvrtek. Americké FBI dávají možnost vzdáleně vstupovat do prakticky jakéhokoli počítače, a to i v zahraničí. K těmto akcím bude stačit soudní rozhodnutí.

Americké soudy budou mít právo vydávat podobná zmocnění v případech, kdy se například podezřelá osoba pokusí v síti využít takzvaných anonymizujících nástrojů, aby skryla svou identitu. Vyšetřovatelé budou rovněž moci se souhlasem soudu vstupovat do počítačových sítí napadených hackery nebo počítačovými viry.

Američtí soudci mohli dosud podobná povolení vydávat s platností jen pro oblast své jurisdikce, která většinou pokrývala pouze několik okresů.

Témata:  FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy