reklama

„Bývalý komunistický stát se divoce brání úsilí EU vyrovnat se s velkým přílivem převážně muslimských přistěhovalců do Evropy od roku 2015 tím, že bojuje proti kvótám týkajících se žadatelů o azyl mezi členskými státy EU. Vláda premiéra Roberta Fica říká, že islám nemá na Slovensku místo," píše Reuters.

Informuje také o tom, že slovenští poslanci schválili zákon předložený vládní Slovenskou národní stranou (SNS), podle kterého musí mít církve a náboženské skupiny alespoň 50 tisíc zletilých členů s trvalý pobytem na Slovensku. Doteď přitom stačilo 20 tisíc členů. „Cílem předloženého návrhu zákona je eliminovat spekulativní registrace údajných církví a náboženských společností s hlavním cílem registrace - tedy získání finančních příspěvků od státu, " uvedla SNS v důvodové zprávě.

Na Slovensku žije jen několik tisíc muslimů

Jak poukazuje agentura Reuters, tato změna znemožní registraci islámu, ke kterému se na Slovensku podle posledního sčítání hlásí asi jen 2 tisíce lidí. Islámská nadace na Slovensku odhaduje počet svých členů na přibližně 5 tisíc. Většinou jde o přistěhovalce ze zemí Blízkého východu či bývalé Jugoslávie nebo jejich příbuzné, část věřících tvoří také konvertité. Žijí hlavně v okolí Bratislavy, Košic, Martina, Nitry a Levic.

Islámská nadace se k nově přijatému zákonu zatím nevyjádřila.

„Islamizace začíná kebabem a v Bratislavě už probíhá, musíme si uvědomit, čemu můžeme čelit za pět až deset let. Musíme udělat vše, co můžeme, aby tu v budoucnu nebyla postavena žádná mešita," řekl již dříve předseda SNS Andrej Danko.

Zákon byl schválen dvoutřetinovou většinou v parlamentu, podpořili ho zástupci vládních i opozičních stran. Zákonodárci také odmítli návrh opoziční krajně pravicové Lidové strany-Naše Slovensko Mariana Kotleby zvýšit počet členů nutných k registraci na 250 tisíc.

SNS volá po zákazu burek i mešit

Danko také žádal další kroky mířící proti islámu a muslimům – kromě zabránění registrace islámu propaguje také zákaz nošení burek na veřejnosti a zákaz výstavby mešit a minaretů.

Slovensko má 5,4 milionu obyvatel, 62 procent z nich se prohlašuje za římské katolíky.

Ani v Česku doposud neexistuje žádná muslimská organizace jako registrovaná církev či náboženská společnost. Dle posledního sčítání lidu v roce 2011 se k islámu přihlásilo 3 358 obyvatel (islám + ústředí muslimských obcí). Podle odhadů sociologů z letošního roku se však jejichpočet pohybuje kolem 22 tisíc. Téměr všichni muslimové v Česku jsou sunnité.