Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vegetariáni, vegani a hinduisté v Británii se bouří proti novým penězům. Neuvěříte proč

Britská centrální banka představila svou první plastovou bankovku
Britská centrální banka představila svou první plastovou bankovku
Foto: bankofengland.co.uk

Londýn - Vegani, vegetariáni a hinduisté žijící ve Velké Británii se bouří. Nelíbí se jim nové peníze, které dala do oběhu tamní centrální banka. Obsahují totiž živočišné produkty.

Britská centrální banka dala do oběhu počátkem podzimu nové bankovky, které jsou na rozdíl od dříve užívaných papírových peněz polymerové. Ty se mohou pochlubit zejména delší výdrží, navíc také obsahují více bezpečnostních prvků. 

Bank of England však dlouho tajila, že nové bankovky obsahují živočišný tuk. Zjistilo se to až ve chvíli, kdy banka kladně reagovala na otázku na twiteru, zda má v sobě nová 5 librovka tuto složku. To ale pobouřilo desetitisíce lidí, zejména těch, kteří z jakéhokoliv důvodu neschvalují maso a masné produkty.

Petice za zrušení těchto bankovek, na kterou upozornily britské bulvární servery, čítá desítky tisíc podpisů, a lidé se shodují ve dvou věcech. Použití živočišného produktu je podle nich zbytečné, a lidé, kteří se řadí k veganům a vegetariánům, v tomto případě nemají na výběr. Ve většině případů si totiž mohou zvolit, zda si koupí či použijí něco živočišné výroby, v tomto případě to ale nejde. Nelze totiž přestat používat peníze.

Proti bankovkám se bouří také hinduisté, kteří zvážují zákaz nošení nových bankovek do chrámů. Považují totiž krávy za svaté a řada z nich proto nenosí například kožené věci ze zvířat poražených na jatkách.

Židé jsou vůči novým bankovkám méně kritičtí. Britští duchovní tvrdí, že jim nezpůsobí žádné problémy, pokud je Židé nejedí. 

Britská centrální banka ale pobouřeným obyvatelům velkou pozornost nevěnuje a složení plastové bankovky změnit neplánuje. Dosud jich Bank of England vydala na 440 milionů a do roku 2020 měly být všechny bankovky v zemi z polymeru. Čím budou vegetariáni platit poté je zatím záhadou.

Témata:  Velká Británie Britská libra (GBP)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy